Napszínes

2023.08.01. 21:30

Katonai raktárakat rejt a nógrádi erdő - Galéria

Arany T. János

Már biztos nem steril. 1938. október 17-én csomagolt kötszereket rejtenek a nógrádi hegyekben lévő egykori katonai raktárak. Fotó: Arany T. János

Katonai raktárakat rejt az erdő Nógrád település mellett. A romos épületek mindenképpen megérnek egy kis kitérőt az ösvényről. Olyan kincsek lapulnak itt, mint a budapesti kötszergyár által előállított, néhány évtizeddel ezelőtt még steril géz, vagy parittyakötés. Dextróz ampullát is találtak a lelkes kincsvadászok. Az értékesebb használati tárgyakat már rég széthordták, csak ezek a mára értéktelenné vált orvosi eszközök maradtak meg a katonai raktárakból. A városi legendák szerint az igazán érdekes dolgok nem látszanak, mert a titkos lőszerraktárat mai napig föld alatti sziklabarlangok rejtik. 

Ami viszont biztosan nem legenda, hogy a Nógrád települése melletti katonai raktárakat 1946-ban említik, mint 54. számú bomba és lőszerraktárat. Ekkor még a Vörös Hadsereg tulajdonában voltak. Benedek Levente fotó és utazó blogjában azt írja, hogy 1950-ben kerültek a hadsereg birtokába, majd 1954-ben a 2. robbanóanyag raktár nevet kapták meg, végül 2. vegyes raktár és javítóműhely névvel 1992-ig működtek. A raktárak 1997 körül szűntek meg. Az őrség a rétsági laktanyából járt ki.

Az épületek egy részét felújították és elegáns rendezvényközpont üzemel bennük, a többi épület pedig szépen lassan tovább pusztul a kalandra vágyó túrázók örömére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában