Szomorú esemény köti össze a két település múltját

2023.08.21. 17:30

Testvértelepüléssé válna Vásárhely Királyhidával

Hódmezővásárhely közgyűlése testvértelepülési kapcsolatot kíván létesíteni az ausztriai Királyhidával, vagyis Bruckneudorffal. Erről a legutóbbi, rendkívüli közgyűlésen született döntés. A két település múltját egy szomorú esemény köti össze.

Kovács Erika

Vásárhelyen, a testvértelepülések tábláján is szerepel Bruckneudorf, de a hivatalos testvértelepüléssé válás majd ezután következik. Fotó: Kovács Erika

Hódmezővásárhelyen, a II. világháborúban, 1944. szeptember 15-én jelent meg a Leventeparancsnokság bevonulási hirdetménye, 1422 fiatal tartozott ehhez a korosztályhoz. A Szent István téren sorakoztatták fel az öt századba sorolt leventéket, majd Kistelek környékén majorokban helyezték el az alakulatokat, onnan pedig a Tiszára vitték őket védelmi munkára, majd október 3-án bevagonírozták a fiatalokat és Zircre szállították, ahol vasútépítési és mezőgazdasági munkát végeztettek velük. 

Februártól bejártak Hegyeshalomra, romeltakarító munkára. Március végén végső döntés elé kerültek. Vagy kimennek Németországba, ahol felfegyverezték volna őket, vagy elszabotálják a parancsot és bevárják a szovjet csapatokat. Az utóbbi mellett döntött a parancsnokság. Királyhida előtt, a Lajta partján „beásták” magukat. A front április 4-én ért oda. A leventék két tűz közé kerültek, tucatnyian meghaltak, sokan megsebesültek. A vásárhelyi leventék szovjet hadifogságba kerültek és a Szovjetunió munkatáboraiba, az északi sarkkörtől a Kaukázusig, 60 lágerbe szétosztva hurcolták el. Akik túlélték a körülményeket, 3-4 év múlva térhetek haza.

A vásárhelyi leventék tiszteletére mindkét településen emlékművet állítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában