Szegedi hírek

2023.09.15. 13:50

Hőlégballonok miatt adta ki magát a Délmagyarország fotósának egy szegedi férfi

Hőlégballonokat akart fotózni közelről, ezért a Délmagyarország fotósának adta ki magát egy szegedi férfi, aki ezzel bűncselekményt követett el. A fotót végül sikerült elkészítenie. Hiába kért elnézést, attól a büntető törvénykönyv szerint ez még csalás.

Arany T. János

Fotó: DM

A múlt hét végén kezdődött és csütörtökön ért véget Szegeden a Central European Cup – CE Cup 2023, azaz a Hőlégballon Közép-Európa Kupa. A látványos ballonok ellepték Szegedet és környékét, sokan fotózták, vagy szerették volna közelről fotózni ezeket az óriási hőlégballonokat. Így tett az a szegedi férfi is, aki előbb saját nevében, magánemberként próbálta megtudni, hova érdemes menni fotózni, de amikor nem jutott közelebb céljához, bedobta, hogy ő a Délmagyarország fotósa. Ami természetesen nem igaz. Kollégáink amúgy sem így végzik a munkájukat.

 

 

 

Az ártatlannak tűnő hazugsággal viszont a férfi bűncselekményt, csalást követett el. Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz, csalást követ el – írja a büntető törvénykönyv 373. paragrafusának első bekezdése. A bűncselekmény különlegessége pedig éppen az, hogy egy hétköznapi, banálisan egyszerű átveréssel ugyanúgy megvalósítható, mintha a csalást fondorlatosan módon követik el. Rendőrségi forrásaink szerint az is teljesen mindegy, hogy valaki orvosnak, rendőrnek, tanárnak, vagy a Délmagyarország fotósnak adja ki magát, az attól még csalás.

Közben a magát a Délmagyar fotósának kiadó férfival folytatott rövid üzenetváltásból kiderült, azért hazudott, mert csak így válaszoltak a kérdésére. Azt is elmondta, végül sikerült neki elkészítenie a fotót, jelenleg egy új objektívre gyűjt, és komolyabb felszereléssel készül a jövő évi hőlégballonversenyre. Viszont ha a jövőben ismét a Délmagyarország nevével visszaélve próbál fotókat készíteni és az kiadónk tudomására jut, azonnal feljelentést teszünk a rendőrségen.

Lapunk leplezett le egy csalót

A csalás már egy évszázaddal ezelőtt sem volt kifizetődő. 1911-ben írta meg a Délmagyarország: börtönbe került Incédi Árpád álmérnök és házasságszédelgő. A csalót lapunk leplezte le, miután egy vagyonos szegedi családot csapott be egy közismert ügyvéd segítségével. Közmegbecsülésnek örvendő szegedi családból származott, de lejtőre tévedt, családját is megkárosította, és „az apróbb hamisságok után nagystílű szélhámossá fejlődött”. A házasságszédelgésen kívül más bűnök is terhelték a lelkét, feljelentést tettek ellene csalás és okirat-hamisítás miatt is. Végül letartóztatták Incédit. 1912. január 20-i lapszámunk adta hírül: csalásai miatt, büntetett előéletűként másfél év letöltendőt kapott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában