Helyi közélet

2023.09.03. 14:23

Ismét megrendezték a Térvári Búcsút – Galéria

Ahogy minden évben, szeptember első vasárnapján most is megrendezték a búcsút a Tiszaszigethez tartozó Térváron. A nagyjából száz lakosú településrész kápolnájánál ezúttal is volt például agárfuttatás és magyar kutyafajták bemutatója, és természetesen az ebéd sem maradhatott el.

Suki Zoltán

Agárfuttatás is volt a térvári búcsún. Fotó: Gémes Sándor

Térváron régóta tartanak búcsút és a helyiek szerették volna, ha folytatódik a szép hagyomány. Korábban is minden szeptember első vasárnapján rendezték meg, azonban más helyszínen. 2020-ban azonban változás történt, mert akkor szentelték föl a térvári kápolnát. Kis János ötlete volt a kápolna megépítése, végül 2019-ben kezdték el építeni, több környező település lakójának példás összefogásával. Kenderesi András, a Páduai Szent Antal Plébánia Egyházközségének világi elnöke és Károsi János térvári lakos koordinálta a munkálatokat. Azóta pedig minden évben ott rendezik meg a Térvári Búcsút. A forgatókönyv hasonló, a kápolnánál megtartott ünnepi Szentmise mellett hagyományőrző programokkal is várták az érdeklődőket most vasárnap is.

A programok délelőtt 10 órakor kezdődtek az 1848-49-es szabadságharc Szegedi III. Honvéd Zászlóalj Hagyományőrző Egyesület bemutatójával. Utána következett az ünnepi szentmise, majd agárfuttatást és magyar kutyafajták bemutatóját láthatták az érdeklődők.

Az ebéd után volt még terápiás kutya bemutató és lovasprogram is. Érdekesség, hogy a térvári búcsúra nem csak térvárról érkeztek, éppen ezért még a buszok is másképp jártak. A reggel fél 9-kor Szegedről induló busz Térvárig ment, és 14 órakor onnan indult Szegedre egy járat.

A hangulat pedig megint kiváló volt. Ferenczi Ferenc, Tiszasziget polgármester elmondta, hogy mindenképp őrizni fogják ezt a hagyományt, és jövő év szeptemberének első vasárnapján is összejönnek a térvári kápolnánál.

Térvárt, ezt az országhatáron fekvő kis települést korábban évtizedeken át Újszentivánhoz sorolták, mintegy száz lakója napjainkban a tiszaszigetiekkel alkot közösséget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában