Helyi közélet

2023.09.25. 20:00

Kívül és belül is zajlik felújítás a makói Bérpalotán

A város egyik legismertebb épületének udvarán homlokzatot javítanak, az üzlethelyiségek felett pedig az előtető kialakítását folytatják. A homlokzat teljes felújítására nincs elég forrás, de a társasház és az önkormányzat is igyekszik költeni rá.

Nagy Szabolcs

300 négyzetméter homlokzatot újítanak fel. Fotó: Nagy Szabolcs

Az 1927-ben épült, Makó központjában álló Bérpalota felújítása rendszeresen téma a városban. Azzal mindenki egyetért, hogy szükséges, elegendő forrást viszont nem könnyű találni rá. Az épületnek résztulajdonosa az önkormányzat a lakók mellett, kisebb-nagyobb időről időre zajlanak rajta.

A város 2015-ben kezdett hozzá az üzlethelyiségek felett egy előtető kialakításának, most ezt egy második ütemben befejezik, ezek a munkálatok augusztus elején kezdődtek meg, és már a végéhez közelednek – mondta el lapunknak az Innovációs és Városfejlesztési Iroda Műszaki Csoportjának vezetője. Zsámboki Zsolttól azt is megtudtuk, mivel helyi védettség alá tartozik az épület, a beruházás a város főépítészének szakmai felügyelete mellett zajlik.

Előtetőt kapnak az üzletek is. Fotó: Nagy Szabolcs

Ezzel párhuzamosan a belső udvar területén a homlokzat mintegy negyedének, egy 300 négyzetméteres területnek a felújítása történik meg, amely során kijavítanak ereszcsatornákat és lépcsőházi nyílászárókat is. Ez a társasház saját forrásából történik, amelyhez résztulajdonosként szintén hozzájárul az önkormányzat.

Tavaly járt le egy lakástakarékpénztári megtakarítása a társasháznak, ennek a nagy része a tetőszerkezet rekonstrukciójára lett fordítva, a kisebb része pedig most a homlokzatra. Én javasoltam a társasház közgyűlésének, hogy kezdjünk ebbe bele annak érdekében, hogy legyen egy minta arra, milyen lenne majd a teljes épület

 – közölte lapunkkal Zeitler Ádám, a társasház közös képviselője. Hozzátette, már csak azért is volt érdemes inkább a belső udvarhoz hozzákezdeni, mert a külső homlokzatra valószínűleg könnyebb lesz majd akár önkormányzati, netán állami, vagy esetleg európai uniós forrást találni, amelynek lehetőségét folyamatosan keresik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában