Szegedi hírek

2023.09.15. 17:01

Modern oktatóbázist alakítottak ki a Móravárosi iskolában - Galéria

Építőipari és faipari tanműhelyt, illetve egy digitális alkotóműhelyt alakítottak ki pályázati forrásból a Móravárosi iskolában. A nappali tagozatos és felnőtt képzésben résztvevőket egyaránt kiszolgáló, modern oktatóbázist pénteken adták át.

Timár Kriszta

Az építőipari és a faipari tanműhelyben magas szinten tanulhatják meg a diákok ezen szakmák alapjait. Fotó: Karnok Csaba

A szakképzés feltételeinek erősítése a célja annak a román-magyar projektnek, melynek részeként pénteken ágazati oktatóbázist adtak át a Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskolában. A Közös Foglalkoztatás Orientált Kezdeményezés (JEDI) című programban a Szegedi Szakképzési Centrum a hat partner egyike, a 9,4 millió eurós összköltségvetésű projektből 1,3 millió eurót kapott.

Varga Péter, a projekt pénzügyi menedzsere elmondta, három iskolában – a Csonkában, a Dériben és a Móravárosiban – voltak fejlesztések, illetve több tábort és rendezvényt is szerveztek. A projekt általános célja egyébként növelni a foglalkoztatást a román–magyar határon átnyúló térségben úgy, hogy hosszú távon kedvező feltételeket teremtsen a kiegyensúlyozott munkaerőpiac számára. 

A Móravárosiban a főzőkonyhát, az ebédlőt és néhány raktárhelyiséget alakítottak át oktatási helyszínné: egy elmélet tantermet, illetve egy építőipari és egy faipari tanműhelyet, valamint egy digitális alkotóműhelyt kaptak az iskola diákjai. Ezek ünnepélyes átadását tartották péntek délelőtt.

Az új szakképzési rendszer 2020-as indulása komoly impulzus volt az innovációk tesztelésére

 – fogalmazott Feketű Béla igazgató.

Mi fejlesztésekben és szemléletváltásban gondolkodtunk. A duális képzés ugyan kiemelt szerepet kapott, de látszott, hogy ahhoz, hogy a képzőhelyek megfelelő alaptudással rendelkező szakembert kapjanak, szükség volt tanműhelyekre. Nálunk a faipari és az építőipari ágazatnak nem volt ilyen korábban, ezért a pályázatból ezek kialakítását finanszírozták 

– tette hozzá. 

Erdélyi Margit, a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgatója kiemelte, ezek olyan tanműhelyek, ahol a munkaerőpiacra tudnak hasznos szakembereket felkészíteni. 

Az átadáson jelen volt Mihálffy Béla országgyűlési képviselő is. Kiemelte, a munkaerőpiac egyre jobban igényli a képzettebb, rugalmasabb munkaerőt. – Ebben a folyamatosan változó környezetben a kimagasló szaktudás megszerzése egyértelmű versenyelőnyt jelent. Ennek megszerzéséhez segít hozzá a most megvalósuló pályázat is – tette hozzá.

A most átadott tanműhelyekben nem csak a nappali tagozatos diákok, hanem a felnőttképzésen részt vevők is gyakorolnak majd, vagyis számukra is lehetőséget biztosít arra, hogy szakmájukat ne csak elméletben tanulják az első évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában