Szegedi hírek

2023.10.16. 20:00

A tudósok titokzatos világát kapta lencsevégre – Galéria

Milyen rejtélyes munka zajlik az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet falai mögött? Dobóczky Zsolt lefotózta, és a nagyközönség elé tárta.

Koós Kata

Tudomány és művészet fonódik Dobóczky Zsolt legújabb kiállításán. Fotó: Karnok Csaba

Felfoghatatlanul bonyolult. Leginkább ez a szókapcsolat fogalmazódhat meg a laikus elmében, amikor az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézetben folyó munkát igyekszik minősíteni. Ám a tudósok tevékenysége nemcsak hasznos és nehezen érthető, de szemet gyönyörködtető is lehet. Ezt bizonyította Dobóczky Zsolt fotóművész, villamosmérnök, a Gábor Dénes Szakgimnázium elektronika szakos tanára fényképeivel, amelyekből hétfőn nyílt kiállítás a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában az Őszi Kulturális Fesztivál keretében.

A tárlat a Kicsi és nagy címet kapta, utalván ezzel a kiállítási anyag kettősségére: a parányi, atomi világra és a szemmel látható valóságra. Horváth Vera, az ELI-ALPS Interaktív Látogató Terének vezetője tárlatmegnyitó beszédében elmondta, Dobóczky Zsolt a 2010-es évek eleje óta rendszeres, a tudósok által megszokott látogatója a lézeres kutatóközpontnak. Már az intézmény megnyitása után kicsivel kézről kézre adták a kutatók az építkezésről készített fotóit. Azokból a fényképekből 2017-ben nyílt kiállítás.

A hétfőn nyílt tárlaton a központ egy új oldalát mutatta be a nagyközönségnek, a falak mögött zajló munkafolyamatokat kapta lencsevégre.

Olyan dolgot fotózott, amit nagyon ritkán szoktak. A kutatói életet, a kutató feladatokat. Művészi színvonalon mutatta be azt, hogy mi folyik az intézetben. Az emberek arcán látható elkötelezettség, gondolkodás, precizitás figyelemreméltó. De érdekes azt is megfigyelni, hogy az alapvetően hideg műszerek látványából kis geometriával, fényjátékkal, arányokkal mit ki tudott hozni esztétikailag

 – méltatta a kiállítót és műveit Horváth Vera.

A Rektori Hivatal aulájának másik termében Dobóczky Zsolt különleges, a természet és az épített környezet szépségeit bemutató képeit csodálhatják meg a látogatók.

 Ott is megfigyelhető a fantasztikus nézőpont választás, olyan részletek kiemelése, amelyeket a mezei halandó észre sem venne 

– mondta Horváth Vera.

A kiállítás november 3-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában