Szegedi hírek

2023.10.13. 17:30

Feladta a Diófa

Eddig bírta a Diófa. A héten megszűnt a svédasztalos étkezés hétköznap. A nagy sikerű, annyit ehet amennyit bír ebéd 2018 óta volt elérhető a Diófában. Akkor még 1400 forintba került. Sokan spóroltak, a 2450 forintos svédasztal helyett inkább az 1700 forintos menüt választották, ezért nem érte meg tovább a kínálatban tartani.

Arany T. János

A héten már nem elérhető hétköznap a svédasztalos étkezés a szegedi Diófában.  A választék ugyanaz, csak nem a vendég szed magának, hanem a felszolgálók hozzák ki a konyháról. Fotó: Török János

A válság áldozata lett a svédasztal a jól ismert és népszerű szegedi Diófa vendéglőben. Mostantól csak hétvégén érhető el ez a fajta étkezés.

A rezsi is felment tavaly óta, az alapanyagárak is, ezt mindenki látja a boltokban. Ha árat emelünk, még kevesebben jöttek volna be. Január óta azt vesszük észre, hogy inkább az 1700 forintos menüt választják az emberek a 2450 forintos korlátlan étkezés helyett. Nyolcvan százalék eszik menüt, a maradék húsz svédasztalról

  – magyarázta Veres Orsolya, az étterem üzemeltetője. Hozzátette, a 750 forintos különbség a húsz munkanappal felszorozva egy hónapban 15 ezer forint, amiből akár több rezsiszámlát is ki lehet fizetni.

Veres Orsolya szerint borzasztóan árérzékenyek lettek az emberek. Ezt már a szeptemberi halfesztiválon és az nemrég megrendezett Pacalpárbajon is tapasztalták. Sokan inkább bejöttek a Diófába és nem a Huszár Mátyás rakparton vették meg a halászlevet a fesztivál ideje alatt, mert itt csaknem ezer forinttal olcsóbb volt. Ugyanez történt a hagyományos pacalfőzésen. Elővételben, amikor olcsóbban adják az ételt, mint a rendezvényen majdnem több fogyott mint a verseny napján. Az a néhány száz forint is egyre több embernek számít.

 A 35. születésnapunk alkalmából 35 héten át egy ételt 35 százalékkal olcsóbban adunk. Most vagyunk a 31. héten. Ezek a klasszikus ételek – halászlé, pacal, töltött hús – hétről-hétre a legnépszerűbbek. Több mint 4000 adag étel fogyott el 

– magyarázta Veres Orsolya, ezzel is a vendégek árérzékenységét igazolva.

A svédasztalos kínálat megszűnésére visszatérve hozzátette, az ételek ugyanúgy elérhetőek továbbra is, a választék ugyanaz maradt – három leves, 6-7 féle főétel –, csak ezeket nem a vendég szedi magának, hanem a felszolgálók hozzák a konyháról.

Csak mi hívjuk svédasztalnak

Franciaországban a 14. században jelent meg egy bútordarab (egyfajta kredenc), amelyet bufe-nek hívtak. A 18. század folyamán vált szokássá a jómódú angolok körében, hogy a reggelit ezen az itt már buffet-nek nevezett bútordarabon tálalták. Magyarországon kívül mindenhol büféasztalnak vagy egyszerűen csak büfének (buffet) hívják. A XX. század derekán hazautazó magyar diplomaták honosították meg a svédasztal kifejezést, akik ezzel a kiszolgálási móddal már a modern családoknál is találkozhattak, hiszen a Skandináviában élő háziasszonyok előszeretettel készítenek el előre minden étket, és terítenek ilyen formában különböző időpontokban hazatérő családtagjaiknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában