Szegedi hírek

2023.10.26. 20:00

Gyilkos mintázatok nyomába eredtek

Koós Kata

Sorozatgyilkosokról beszélgettek a Café Radnótiban. Fotó: Török János

Sok hallgatót vonzott az SZTE Alumni Uni Tudásműhely csütörtöki pódiumbeszélgetése, amelynek a Café Radnóti adott otthont. A téma a sorozatgyilkosok jellemzői, motivációi, hazai előfordulásuk volt. A büntetőjogi háttérről Karsai Krisztina büntetőjogászt, a lelki oldalról Róka László klinikai szakpszichológust faggatta Szilágyi Zsófia irodalomtörténész.

Róka László ismertette, hogy mitől is minősítenek valakit sorozatgyilkosnak. Ha megöl 3 embert 3 különböző helyszínen nem jól felfogható indítékok mentén. Ilyen indíték lehet többek között a szexuális öröm, a hatalomvágy, a hallucinációk és téveszmék. Ezek alapján megkülönböztetnek élvhajhász, hatalomittas, küldetéstudatos, látnok, valamint külön kategóriaként női sorozatgyilkosokat. 

Fotó: Török János

A szakpszichológus arra a kérdésre is választ adott, hogy miként lesz valakiből sorozatgyilkos. Zömmel olyan mentális, pszichés hiányai vannak, amelyek meggátolják abban, hogy örömöt, kielégülést, önbecsülést és sikert éljen át a társadalom által elfogadott tevékenységekben. Ezen felül antiszociális személyiségzavarnál nem működik az empátia.

Karsai Krisztina elmondta, a magyar büntetőjogban a sorozatgyilkosok a több emberen elkövetett emberölés kategóriájába esnek. A jog ezen felül külön értékeli az aljas indokot, a különös kegyetlenséget, a nyereségvágyat és ha 14 év alatti sértett sérelmére követik el az emberölést.

A sorozatgyilkosság minden jellemzőjét a büntetőjog nem tudja lekezelni 

– közölte a jogász.

Fotó: Török János

A közönség azt is megtudhatta, melyik ország vezeti a toplistát a sorozatgyilkosok számát tekintve. Első helyen az USA áll, második pedig az Egyesült Királyság. Hazánkban összesen 11 sorozatgyilkos ül börtönben, többségük a szegedi Csillagban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában