Jegyzet

2023.10.06. 13:43

Jegyzet – Sűrű volt

Sűrű volt ez a hét, szerencsére annyi minden történt, hogy van bőven miről írni. Az pedig végképp szerencse, hogy két dolgot is ki tudok választani, és mindkettő pozitív. Nem kell senkinek magyarázni, hogy a Nobel-díjakkal, vagyis a díjasainkkal kezdődött a hét. Megírtuk, hogy a hetet Karikó Katalin magyar biokémikus, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora nyitotta, aki Drew Weissman amerikai mikrobiológus kollégájával kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért. Karikó Katalin egyébként jövő héten Szegedre látogat, október 12-én a JATE Klubban tart majd szemináriumot, a programra előzetesen regisztrálnia kell az érdeklődőknek. A sort pedig Krausz Ferenc folytatta. A Németországban élő magyar fizikus, Pierre Agostini Egyesült Államokban tanító francia fizikus és Anne L’Huillier Svédországban dolgozó szintén francia fizikus kapja ugyanis az idei fizikai Nobel-díjat. Gratulálunk nekik innen is!

És akkor most egy látszólag nem kapcsolódó hír: Szegeden járt Marco Rossi, a magyar fociválogatott szövetségi kapitánya. Marco Rossi a Fekete ház Hetedhét Hungarikon című kiállításának vendége volt: egy sípot ajándékozott a gyűjteménynek. A síp felhasználásával egy portré készült a szövetségi kapitányról, amelyet pénteken lepleztek le Rossi jelenlétében.

Azt pedig most fogom elmagyarázni, hogy mi a közös a fentebb írt történetekben. Az, hogy összehozta az embereket. Az utcán és a tévék előtt, mindegy volt, hogy ki mit gondol a másokról, cigány-e, vagy magyar. Együtt örülhettünk honfitársaink sikerének, és annak az embernek is, aki valamennyire sikerre vitte a magyar focit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában