A hónap végén ismét lezárják, tökéletes a munkálatok után sem lesz

2023.10.03. 17:30

Javítanak a felújítás során elrontott Tompai kapu úti vasúti átjárón

Hullámvasutat csináltak a felújítás során a Tompai kapu úti vasúti átjáróból, panaszkodnak az ott közlekedők. A probléma, hogy a sínek szintje jóval lejjebb van, mint az aszfalté, az autók így szétrázódnak áthaladás során. A MÁV kérdésünkre jelezte, a hónap végén ismét lezárják két napra az átjárót, és bár a szintkülönbséget nem lehet kiegyenlíteni, azt megpróbálják majd csökkenteni.

Timár Kriszta

Nagyon elrontották a Tompai kapu úti vasúti átjáró felújítását, két napig még dolgoznak majd rajta a hónap végén. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Mint arról néhány hete beszámoltunk, a felújítás után rosszabb lett a Tompai kapu úti vasúti átjáró, mint korábban. Tanévkezdéskor, a legnagyobb a forgalomban zárták le szeptember elején, ez 8 napon keresztül jelentős fennakadást okozott a Klebelsberg-telepen, illetve Gyálaréten élőknek. Az átjáró újranyitása után pedig kiderült, nem is érte meg a sok bosszúság, a kivitelezésben ugyanis nem volt sok köszönet. 

A munkálatok során megerősített teherbírású, „gépjárművel és kerékpárral közlekedőknek egyaránt komfortosabb átjutást biztosító” útátjáró elemeket építettek be. Az ígéret az volt, hogy a felújítás befejeztével biztonságosabb lesz a közúti áthaladás az arra közlekedők számára. Csakhogy a végeredmény az lett, hogy a sínek szintje fölé került az aszfaltréteg, így az 5 pár sín között fel-le járnak az autók. A hullámvasúttá alakított átjárón ezért most csak úgy lehet áthajtani, ha a sofőrök szinte állóra fékezik az autót és mint egy fekvőrendőrön, úgy emelik át a járművet a hepehupákon. Ezen az ott közlekedők nagyon felháborodtak, azt pedig különösen vérlázítónak nevezték, hogy a problémát mindössze annyival orvosolták, hogy az átjáró elé 30-as táblát és egyenetlen úttestre figyelmeztető táblát helyeztek ki.

Kérdéseinket a problémáról szóló cikk megírása előtt feltettük a MÁV-nak. Arra voltunk kíváncsiak, mi az oka, hogy így sikerült a felújítás és tervezik-e a kijavítását. Több mint egy héttel később kaptuk meg a választ, amiben azt írják, a szeptember 12-én átadott vasúti átjáró megfelelő minőségben átépült, azonban a vasúti- és közúti geometriai kötöttségek miatt a közúti hossz-szelvényt egy ütemben nem lehetett ideálisan kialakítani. – A cél a szintkülönbség csökkentése, azonban a vasúti- és közúti kötöttségek miatt a közút magassági nyomvonalát nem lehet ideálisan kialakítani, azaz teljesen azonos szint nem érhető el – tették hozzá.

Ennek ellenére javítanak még a helyzeten: a közúti hossz-szelvény végleges kialakítását a MÁV-hoz tartozó területen teljes útzárban fogják elvégezni október 26-án reggel 6 óra és  október 27-én 18 óra között. Vagyis a hónap utolsó csütörtökjén és péntekjén ismét fennakadásra kell számítani ezen a részen, az átjáró ezen a két napon újra nem lesz használható. Hogy ezúttal mennyit sikerül majd korrigálni a helyzeten, az átadás után megnézzük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában