Szegedi hírek

2023.10.27. 17:16

Refraktív szemsebészeti lézerközpont nyílt Szegeden - Galéria

A legmagasabb szintű ellátásban részesülnek a régió betegei a pénteken átadott refraktív sebészeti ellátásokat nyújtó szemészeti lézerközpontban. Az épületben térítéses ellátásokat végeznek már 20 beavatkozáson is túl vannak.

Kiss Anna

Az új központot a Mediversal Kft. üzemelteti a klinikán belül. Fotó: Gémes Sándor

Közösen alakított ki a Szegedi Tudományegyetem és a Mediversal Kft. egy magas színvonalú, térítéses refraktív sebészeti ellátásokat nyújtó szemészeti lézerközpontot az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szemészeti Klinika épületén belül. A 100 százalékban egyetemi tulajdonú Mediversal Kft. által működtetett központot pénteken adták át hivatalosan. Az eseményen Tóth-Molnár Edit, az SZTE Szemészeti Klinika igazgatója Napóleont idézte, aki azt mondta, hogy a gazdaság nem a kincsek birtoklásából, hanem azok felhasználásból áll. Rámutatott, a betegellátó és tudományos kincsek felhasználásával, a 21. századi technológiára építve most olyan klinikumot hoztak létre, amely a mai betegellátó palettán egyedülálló. 

Kiemelte, a lézerek orvosbiológiai felhasználásának egyik bölcsője Szegeden ringott és most visszatért az alma materébe. Olyan szakemberek jöttek vissza a klinikára, akik a 21. századi berendezéseknek élettel való megtöltését világszínvonalon tudják végezni. Elmondta, a most megnyílt központ a szakorvosképzés, a jövő orvosképzésének céljait is szolgálja, de a kutatásnak is új lendületet adhat.

A központ vezetője Ratkay Imola lett, aki a világon elsőként végzett beavatkozást a femtoszekundumos lézerrel. Az eljárással rövidlátást, távollátást, szemtengely-ferdülést lehet kezelni, szaruhártyát lehet átültetni.  Ratkay Imola szemész főorvos beszámolójából megtudtuk, hogy többek közt rövidlátás, távollátás és öregszeműség, szaruhártya homályok, valamint magasabb rendű fénytörési hibák kezelésével foglalkoznak majd az új központban.  A szemész főorvos elmondta, egyre inkább emelkedik világszerte a rövidlátók száma, a WHO szerint 2050-re a legtöbb vakságot a rövidlátás okozza majd. A jelenlévőknek beszélt a lézeres beavatkozások, szaruhártyához kapcsolódó terápiás eljárások létrejöttéről is, így derült ki például az, hogy Juhász Tibor professzor volt az, aki megalkotta a femtoszekundumos lézert még a kilencvenes évek végén.

A megnyitón jelen volt Rovó László, az SZTE rektora, Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint Vaszari Viktor, a Mediversal Egészségügyi Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója is. Utóbbi rámutatott, üzleti vállalkozás is az új központ, ahol eddig 20 műtétet végeztek. A terv az, hogy 1000-1500 beavatkozást végeznek majd el évente, így a mostani 100 millió forintos beruházás 3 év alatt megtérül majd. Megjegyezte, egyedülálló központot hoztak létre, amely hosszútávon garantálja a dél-alföldi régióban élőknek, hogy hozzájussanak a legmagasabb színvonalú lézeres kezelésekhez, ami által az életminőségük is javul majd. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában