Szegedi hírek

2023.10.21. 16:30

Szegeden járt Böjte Csaba - Galéria

Ismét jótékonysági főzést rendeztek szombaton Szegeden, a Horthy csónakháznál. A rendezvényre ellátogatott Böjte Csaba is. A ferences szerzetes lapunknak elmondta, hogy négy intézményt támogatnak idén a jótékonysági főzéssel. A szerzetes a gulyáslevesek megkóstolása előtt misét is tartott, ahol arról beszélt, hogy nem semmit sem szabad feladni, és előre kell nézni, nem szabad panaszkodni.

Suki Zoltán

Az árva, nehéz sorsú gyerekeket segítették a főzéssel. A rendezvényre ellátogatott Böjte Csaba is. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

„PEACE”, vagyis a béke szót festették arra a molinóra, amit Erdélyből érkezett gyerekek tartottak a szegedi Foka Szeleczky színpada előtt szombaton, amikor ismét jótékonysági főzést rendeztek. A csapatok ezúttal gulyáslevest főztek, 16 órakor pedig székely gyerekek adtak műsort, és Böjte Csaba tartott misét. A ferences szerzetes a szertartás előtt lapunknak elmondta, hogy a Szent Ferenc Alapítványnak 54 településen vannak gyermekei.

Ezek a gyerekek, illetve a házak vezetői kapcsolatokat építenek ki, és a háromszéki házak nagyon jó viszonyban vannak a szegediekkel, és minden évben meghívják őket. Ha pedig én is el tudok jönni, akkor eljövők 

– mondta a Szegedre érkezéséről Böjte Csaba.

Hozzátette: egy szentmisében fogja megköszönni az itteni emberek támogatását. Az atyával több erdélyi gyermek is érkezett, akik a mise előtt műsort adtak a teltházas játéktér előtt.

Még a mise előtt tudtunk beszélni Német Ferenc önkormányzati képviselővel, az egyik csapat vezetőjével, . Ő elmondta, hogy a Jobbegyenes nevű formációval főzik a gulyáslevest, ami szerinte azt is jelent, hogy jobboldalon állnak, és egyenesek is. Ezek miatt döntöttek úgy, hogy ismét beállnak egy jó ügy, jelen esetben az árva gyerekek ügye mögé.

A gulyásleveseket egyébként természetesen meg is lehetett vásárolni. Ebben az évben az adományokkal a Makray Nappali Intézményt, az Odu Központot, az esztelneki Szent Rita Otthont, a kézdialmási Kelemen Diák Iskolaházat, vagyis a halmozottan sérült, fogyatékkal élő, és hátrányos helyzetű gyerekeket támogatták.

Még javában főttek a levesek, amikor Böjte Csaba lépett a színpadra misézni. A szerzetes tulajdonképpen egy történetet mesélt el arról, hogy nem érdemes panaszkodni. Több példát is említett. Egy olyan kisfiúról mesélt, aki nem szeretett tanulni, és ötödikes korára már úgy volt, hogy feladja az iskolát, és pásztor lesz, ahogy a felmenői is voltak.

A fiú „nagyon mélyre jutott”, és Dévára került, Böjte Csaba otthonába. A szerzetes eleinte nehezen boldogult a fiúval, akivel az elején azért nagyon nehéz dolga volt. Végül azonban sikerült megértetni vele, hogy érdemes küzdeni. Nem panaszkodni kell, hanem előre nézni. Végül odáig jutottak, hogy a kisfiú felnőtt, leérettségizett, megházasodott, és született két gyermeke is. Most viszont már ott tart, hogy a két saját gyermekén kívül további hatot nevelnek a gyergyószentmiklósi Szent Antal házban. Böjte atya szerint ők sem panaszkodtak, amikor hozzájuk került a tizenéves fiú, hanem megoldást találtak a problémára, aminek meg is lett az eredménye.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában