Jegyzet

2023.11.06. 11:05

Az infláció lesz a Grincs

Kiss Anna

Tizenöt és hetvenöt százalék közötti áremelkedésre kell számítani idén a fenyőfákat és a karácsonyi dekorációkat illetően. Erről szólt hétfőn az egyik hazai rádió reggeli műsorának egy része. Döbbenten hallgattam, ahogy azt fejtegették, hogy a műfenyőkért például akár hatvan százalékkal is több pénzt kérnek majd el, de a fényfüzérekért is legalább 15 százalékkal magasabb árat kell fizetnünk, a gyertyák tizennégy százalékkal drágábbak, míg a vágott fenyők árai tíz és húsz százalék közötti emelkedést mutatnak. Egyből az fogalmazódott meg bennem, hogy idén valójában az drágulás lesz a Grincs. Az lesz az, ami ellophatja a karácsonyt, ha hagyjuk neki.

Az ünnep nyilván nem arról szól – ahogyan azt hangsúlyoztam már a jegyzeteimben –, hogy minél drágább, csillogóbb ajándékokkal árasszuk el egymást és a lakás minden pontján hatalmas díszek legyenek, hiszen ez a szeretetről, az együttlétről és a békességről szól, de úgy vélem, azért mindennek a fényét emeli, ha ünneplőbe öltöztetjük otthonainkat. Ez hozzá tartozik. Ugyanakkor nem fontos minden évben (akár már októberben) felvásárolni az üzletekben az összes díszt és fényfüzért, szerintem elég csak néhány újdonságot becsempészni a meglévő dekorációk közé, és abból alkotni valami újat, valami egyedit. Én például ezt teszem, csak 3-4 évente váltok más színkombinációra a lakásban, de az arany vagy az ezüst díszek az új stílusban is maradnak. Emellett ilyenkor ősszel igyekszek séta közben minél több termést bezsebelni, amelyeket fel tudok használni a karácsonyi dekorációhoz, most épp tobozt gyűjtök. Szerintem a saját kezűleg készített koszorúkkal, asztal- vagy ajtódíszekkel, valamint a meglévők átalakításával kicselezhetjük a Grincset. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában