Szegedi hírek

2023.11.22. 11:53

Fontos dologra hívta fel a figyelmet hazánk apostoli nunciusa – Galéria

Szegeden járt szerdán Michael Wallace Banach érsek, Magyarország apostoli nunciusa, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyháznak és a híveknek is nyitottá kell válnia. Az érsek egy konferencián vett részt, amelynek fókuszában a pápa 10 éve kiadott apostoli buzdítása állt.

Kiss Anna

Michael Wallace Banach: az egyháznak nem szabad a kiválasztottak csoportjává válnia. Fotó: Gémes Sándor

Az evangélium öröme betölti azok szívét és lelkét, akik találkoznak Jézussal és engedik, hogy üdvözítse őket, így megszabadulnak a bűntől, az elszigetelődéstől, a belső ürességtől. Krisztussal mindig megszületik és újjászületik az öröm

 – így hívta meg a keresztényeket az új evangelizációs korszakra szerdán Szegeden Michael Wallace Banach érsek, Magyarország apostoli nunciusa.

A Gál Ferenc Egyetemen ugyanis Via Ecclesiæ címmel pasztorál-kateketikai konferenciát rendezett a Szeged-Csanádi Egyházmegye Kateketikai Intézete és az egyetem Ferenc pápa Evangelii Gaudium apostoli buzdítása kiadásának 10. évfordulója alkalmából. Ezen az eseményen vett részt az érsek.

A pápa apostoli buzdításából is kitűnik, hogy az egyház arra hivatott, hogy az evangélium örömét hirdesse, amely az erőnk forrása. Éppen ezért nem szabad az egyháznak elveszítenie a közvetlen kapcsolatot a néppel és nem szabad a kiválasztottak csoportjává válnia. Olyan egyházra van szükség, amely párbeszédet folytat, odafigyel a gyengébbekre, mindenkit befogad és bátran elviszi az evangélium próféciáját mindenkihez. Ahogyan a buzdításban is írja Ferenc pápa, az egyháznak nyitott ajtókkal és szívvel kell rendelkeznie

 – magyarázta Michael Wallace Banach.

De az apostoli nuncius szerint a pápa arra is figyelmeztet, hogy nekünk is nyitott kapukkal kell rendelkeznünk, hogy be tudjuk engedni a szívünkbe az élet Urát, majd utána ki kell lépnünk és a társadalomban nekünk kell nyitott kapukká válnunk, hogy segítsük Magyarországot a testvériség és a béke útján növekedni.

 

A szerdai konferencián Michael Wallace Banach mellett előadást tartott például Ubaldo Montisci, a Pápai Szalézi Egyetem Neveléstudományi Kar Kateketikai Intézetének igazgatója is. A jelenlévőket Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök is köszöntötte, aki elmondta, nemcsak az évforduló ad aktualitást a konferenciának, hanem az is, hogy a háborús időszakban az őrült ideológiák tönkreteszik az ember méltóságát, éppen ezért nagy szükség van az evangélium reményére és örömére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában