Szegedi hírek

2023.11.17. 14:00

Jogvita lesz az új iskoláról

Hiába jelent meg egy kormányrendelet arról, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyekben és területkezelésben, amilyenek például a Szeged-Csanádi Egyházmegye beruházásai is, a városvezetés nem rendelhet el „változtatási tilalmat”, Botka Lászlóék nem foglalkoznak vele. A pénteki szegedi közgyűlésen kiderült: bíróságra mennek, mert nem hagyják, hogy ott épüljön meg az iskola, ahol az egyházmegye szeretné.

Suki Zoltán

Mi lesz a gyerekekkel, ha nem épül meg az iskola? Fotó: Gémes Sándor

Többször is elszabadult a pokol a pénteki szegedi közgyűlésben, de a legnagyobb vitát a Szeged-Csanádi Egyházmegye tervezett iskolája generálta. Az előzményekről annyit, hogy az egyházmegye egy új iskolát szeretne építeni Szegeden, amihez az állam olyan területet biztosítana, amin jelenleg egy gondozatlan erdő van. Vagyis elvileg épülhetne az új iskola, azonban egy, a szegedi közgyűlés elé beterjesztett előterjesztés hosszú időre ellehetetlenítené a kivitelezést. Ugyanis az előterjesztés szerint a város változtatási tilalmat rendelt el a területre, ami azt jelenti, hogy ott három évig egy kapavágás sem történhetne. 

Fotó: Karnok Csaba

Csakhogy csütörtökön megjelent egy kormányrendelet arról, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyekben és területkezelésben, amilyenek például a Szeged-Csanádi Egyházmegye beruházásai is, a városvezetés nem rendelhet el „változtatási tilalmat”. Vagyis ez szembemegy Botka Lászlóék változtatási tilalmával.

A közgyűlésen Haág Zalán, a KDNP frakcióvezetője szerette volna levenni a napirendről az említett rendeletet, de ezt Botka László és a baloldali többség egy emberként utasította el, vagyis tulajdonképpen a tervezett iskola ellen szavaztak.

Botka László polgármester kijelentette, hogy jogi útra terelik az ügyet, nem hagyják, hogy megépülhessen az iskola. A jobboldali képviselők, köztük a fideszes Német Ferenc is próbálta lebeszélni a baloldali többséget arról, hogy ne szavazzák meg a rendeletet, de ez nem sikerült.

Az előterjesztést jegyző Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester azt mondta, hogy volt az ügyben egy egyeztetés, amin a városvezetés egy másik területet ajánlott fel az egyházmegyének, a mostanitól távolabb.

Korábban már megírtuk, hogy az állam átadna a Szeged-Csanádi Egyházmegyének egy nagyjából hat hektáros ingatlant az egyházmegye sportcentruma mellett. Ezt megtehetnék, hiszen 2018-ba nyilvánították nemzetgazdasági szempontból is kiemelt üggyé a Szeged-Csanádi Egyházmegye beruházásait. Az egyház egy katolikus sporttagozatos általános iskolát, valamint egy gimnáziumot építene, vagyis egy korszerű, magas színvonalú sportiskola-komplexum valósulna meg. Mivel erdős részről van szó, valóban ki kellene vágni valamennyit az erdőből, hogy felépülhessen az iskola. Ezen háborodtak fel a baloldaliak, és a Momentummal az élen aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy ne épülhessen meg az intézmény.

Most egyelőre patthelyzet van, mert amíg nem dönt jogerősen a bíróság, addig a szegedi és a kormányrendelet is érvényben marad. Tehát a bíróság kezében lesz, hogy lehet-e egy új, modern iskolája Szegednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában