Szegedi hírek

2023.11.02. 17:30

Jön a hideg, de akár egy használt autó ára is rámehet a téligumira

Itt az ideje téliabroncsra váltani. November elején már érdemes a nyárigumikat lecserélni az autónkon. Tartsunk rá, a szervizben biztos, hogy nem tudnak azonnal időpontot adni. A szakember azt javasolja, ha télen sokat utazunk, érdemes a prémium márkák felé elmozdulni.

Arany T. János

Fotó: janostorok.com

A szegedi Marso gumiszervízben jártunk, ahol a műhelyben éppen egy luxusautó gumiabroncsait cserélték télire. A szakemberekkel elviccelődtünk azon, hány, körülbelül 200 ezer forintos téligumiból jönne ki egy magyar átlagautó ára, a gyönyörű könnyűfém felni több százezeres árát pedig már megbecsülni sem mertük. Abból is kijönne egy autó. Míg a csillagos márka abroncsain dolgoztak, Nagy Marco szervizvezető elmondta, itt az ideje téliabroncsra váltani.

 Ahogy tapasztaljuk , hogy egyre tovább tolódik a hideg időjárás kezdtete, évről-évre felmerül a kérdés, szükség van-e téli gumira. A négyévszakos abroncs jó megoldás lehet, de nem feltétlenül a mi időjárási körülményeinkre tervezték, ahol nyáron akár 40 fok is lehet, amitől jobban károsodik a gumi. Ha van rá lehetőség, inkább vegyünk olcsóbb téli gumit, de az új legyen 

– foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a szakember. Ami még nagyon fontos, ne halogassuk a gumicserét, mert általában mindenkinek ugyanakkor jut eszébe a gumicsere.

Nem jó, ha öreg

A nyári abroncsok keményebb keverékű gumik, amelyek +7 °C felett nyújtanak megfelelő teljesítményt, tapadást. Amennyiben ez alatt használják, rideggé, merevvé válnak, így a tapadási tulajdonság romlik. Lehetőleg ne vegyünk használt gumikat, még akkor se, ha szemmel láthatóan jó állapotban vannak. Az ilyen abroncsoknak olyan belső, rejtett hibái lehetnek, amelyek akár életveszélyes helyzetet is okozhatnak, és annyit nem ér a spórolás. Ha mégis ezt az utat kell választani, arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy hiába a megfelelő profilmélység, ha túl öreg a téligumi.

Előrelátónak kell lenni

Az ősz közeledtével előrelátónak kell lenni. Általában hirtelen jön a hideg és hiába vagyunk sokan a piacon, két nap alatt nem tudjuk megoldani a gumicserét. Nemcsak a hóban fontos a téli gumi. A lágyabb keverékből készült gumiabroncsnak kedvezőbb a tapadás hidegben. Fontos kérdés még, hogy milyen abroncsot válasszunk. Ha sokat utazunk, érdemes a prémium márkák felé elmozdulni 

 – magyarázta a szervízvezető. Hozzátette, náluk, igaz nem ők a legolcsóbbak, mérettől függően darabonként 3 és 7 ezer forint között van a gumicsere.

Vakon megyünk az esőben

 Onnan indulnék, hogy egyszerűen elfeledkezünk róla, hogy itt az ősz. Én ma délután beszélem meg a gumisommal, hogy mikor kerülök sorra. Reggel a vadlibák vonulására keltem, amiből arra következtetek, hogy jön a hideg, és nem lesz korai a téligumira váltás

 – mondta Sándor Zsuzsanna gépjárművezető szakoktató, akit az őszi vezetés kihívásairól kérdeztünk. Úgy fogalmazott, a napokban bőven kijutott nekünk az őszi közlekedésből, esett és hamarabb sötétedik.

Vakon mentünk, mert fogalmunk sincs hol vannak a sávok. Van, ahol csak nyomokban tartalmaz festéket az útburkolat, esőben, sötétben nagy kihívás megtalálni a sávokat 

– tette hozzá.

Miért fontos a jó abroncs?

Au­­tónk kerekenként megközelítőleg egyetlen tenyérnyi felületen érintkezik az útburkolattal, így ezen a hozzávetőleg 200 négyzetcentiméteren kell kialakítani az irányítás és a sebességváltozás legideálisabb feltételeit – azaz a tapadást. Minden kerékre azonos típusú és mintázatú gumiabroncsot kell feltenni, és ha elkopott vagy sérült valamelyik, a vele azonos tengelyen forgó másikat is célszerű cserélni, ha annak kopása már jelentős.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában