Szegedi hírek

2023.11.29. 13:30

Lekvárt, szőnyeget és mézeskalácsot is kínáltak a kormányhivatalban – Galéria

Kézműves termékek sokaságával telt meg szerdán a vármegyei kormányhivatal főépülete. Nyolcadik alkalommal rendezték meg a közfoglalkoztatási kiállítás és vásárt.

Koós Kata

A vármegyei települések nem csak bemutathatták, de árulhatták is termékeiket. Fotó: Gémes Sándor

Lekvárok, kolbászok, befőttek, savanyúságok, de növények, konyharuhák, rongyszőnyegek, karácsonyi díszek és mézeskalácsok is sorakoztak a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal által rendezett, 8. közfoglalkoztatási kiállítás és vásár standjain szerdán. Kistelek, Balástya, Ópusztaszer, Ásotthalom, Mártély, Mindszent, Pusztamérges, a szentesi Hajléktalan Segítő Központ, Kövegy, Makó, Csanádalberti, Apátfalva és Öttömös is bemutatta értékteremtő közfoglalkoztatási programjának eredményeit.

A vásárt Salgó László Péter főispán nyitotta meg. Elmondta, vármegyénkben jelenleg körülbelül 1700 közfoglalkoztatott dolgozik. Kitért a program felépítésére is, amelynek ismertette három alappillérét.

Az első pillér a járási start mintaprogram. Ez vármegyénkben 43 településen 831 fő közfoglalkoztatottat jelent. Az országos közfoglalkoztatási program a második pillér, vármegyénkben több mint háromszáz fő létesített közfoglakoztatási jogviszonyt. A harmadik pedig a hosszabb időtartamú programok, amelyekhez vármegyénkben 541 fő csatlakozott

 – részletezte. 

A kiállítás és vásáron részt vett Szulimán Zsolt, a Belügyminisztérium főosztályvezetője is, aki elmondta, a közfoglalkoztatottak létszáma jelentős csökkenést mutat a 2016-os csúcsév óta. Felidézte, hogy 2011-ben indult Magyarországon az egységes közfoglalkoztatási rendszer, abban az évben a munkanélküliségi ráta meghaladta a tíz százalékot.

A közfoglalkoztatás segély helyett munkát biztosított, nagy tömegeknek átmeneti segítséget nyújtott mindaddig, amíg a gazdaság képes volt talpra állni és ismét felszívni a munkaerőt. A 2016-os csúcson mintegy 224 ezer fő vett részt éves átlagban a közfoglalkoztatási programunkban. Ma a közfoglalkoztatottak létszáma 60-70 ezer fő között ingadozik. Magyarországon a foglalkoztatottság rekordmagas, az elmúlt évek válságai sem tudtak negatív hatást gyakorolni a foglalkoztatottsági szintre

 – fejtette ki a főosztályvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában