Szegedi hírek

2023.11.25. 21:17

Mécsesekkel és búzakalászokkal emlékeztek az éhínségre – Galéria

Mécsesekkel és búzakalászokkal emlékeztek az ukrajnai éhínség 90. évfordulójára szombaton Szegeden. A beszédekben elhangzott: Oroszország mostani háborújával is megpróbálja megsemmisíteni ennek a népnek az identitását.

Timár Kriszta

Sokan mentek el a Dóm téri megemlékezésre, többségében ukrán nemzetiségűek.

Fotó: Török János

Az ukrajnai Holodomor, azaz éhínség 90. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést tartott szombaton a Szeged-Csanádi Egyházmegye, Ukrajna Szegedi Tiszteletbeli Főkonzulátusa, valamint a Szegedi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat. A Dóm téri emlékműnél – melyet 5 éve állítottak fel – több tucatnyian gyűltek össze, többségében ukrán nemzetiségűek.

Balog István, Ukrajna magyarországi nagykövetségének ideiglenes ügyvezetője beszédében hangsúlyozta, nem csak emlékezni, tenni is kell azért, hogy ez a szörnyűség, melyet népirtásként ismertek el, ne ismétlődhessen meg. – A sztálini rezsim örökösei most újabb népirtásba kezdtek. Csakhogy míg 90 éve a világ hallgatott, most mellettünk állnak – tette hozzá.

Sajtos-Zapotocsna Natália, a Szegedi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke ukrán nyelvű beszédében felidézte a 90 évvel ezelőtt történteket. Mint mondta, akkoriban a világ közömbösen szemlélte, ahogyan a parasztok éhen haltak. – Ezért is fontos, hogy a 21. századi Magyarország 27 állammal együtt elismerte, hogy népirtás történt – tette hozzá. Majd ő is arról beszélt, hogy az oroszok most ismét kísérletet tesznek arra, hogy semmissé tegyék az ukránok identitását. – De mi olyan nép vagyunk, melyet nem törtek meg az éhínségek vagy a többi, ellenünk elkövetett bűntett. Arra törekszünk, hogy a jövőnk sikeres legyen és békében éljünk más közösségekkel – tette hozzá.

A megemlékezők ezt követően megkoszorúzták az emlékművet, majd mécseseket és búzakalászokat helyeztek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában