Szegedi hírek

2023.11.14. 18:45

Parkosítják a Kállay ligetet – Galéria

Koós Kata

Játszótér és fitness park kialakítását is tervezik az 1,8 hektáros területen. Fotó: Gémes Sándor

Jövő héten kezdődik az újszegedi Kállay liget parkosítása – jelentette be Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. ügyvezető igazgatója egy keddi sajtótájékoztatón a helyszínen. Elmondta, az elmúlt években a liget környéke benépesült, a lakók jelezték az önkormányzatnak a közösségi park iránti igényüket. Lakossági gyűjtést is rendeztek egy játszótér létesítése céljából. 

Makrai László arról tájékoztatta lapunkat, hogy az állapotfelmérés már lezajlott az 1,8 hektáros területen, amely erdőként van nyilvántartva. Ahhoz, hogy objektumokat helyezhessenek el a ligetben, a területet közparkká kell nyilvánítani, az átminősítés folyamatban van. 

Az átminősítés után játszótér, fitness park és sportcélú eszközök telepítése is megtörténhet

 – közölte, majd hozzátette, első lépésként azonban az erdő faállományát olyan egészségi állapotba kell hozni, amely biztonságos a lakosság számára. 

A területet már felmérte Filó Bernát erdőmérnök, aki elmondta, több mit százéves tölgy-, valamint zömmel kőris- és szilfák alkotják a faállományt. Körülbelül ezer egyed található a területen, amelynek csaknem húsz százalékát kell kitermelni. A kivágott fákat szociális tűzifaként hasznosítja majd az önkormányzat, a csereerdő telepítésének előkészítése pedig elkezdődött a város más területén. 

A munkálatok hétfőn kezdődnek, ekkor zárják körbe a Kállay ligetet, átmenetileg tilos lesz az átjárás.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában