Szegedi hírek

2023.11.03. 17:30

Szegeden nyitották meg a Magyar Tudomány Ünnepét - Galéria

Tudomány: válaszok a globális kihívásokra – ez a mottója a Magyar Tudományos Akadémia idén húszéves rendezvénysorozatának, a Magyar Tudomány Ünnepének. Az országos megnyitó ünnepségnek a Szegedi Tudományegyetem adott otthont pénteken.

Koós Kata

Freund Tamás, az MTA elnöke az áltudományos magyarázatok veszélyeire hívta fel a figyelmet. Fotó: Gémes Sándor

1825. november 3-án ajánlotta fel Széchenyi István birtokainak egyéves jövedelmét egy Magyar Tudós Társaság megalakítására. Ez az esemény a későbbi Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a tudományos célú összefogás ünnepnapja lett, amelyről az Akadémia 1997 óta a Magyar Tudomány Ünnepével emlékezik meg.

Az egyhónapos rendezvény nyitóünnepségének minden második évben az MTA valamelyik területi bizottsága ad helyet. Idén a Szegedi Tudományegyetem volt a házigazda, pénteken a Rektori Hivatalban tartották az országos megnyitót. A Magyar Tudomány Ünnepe a kor legtöbb kérdést felvető problémáira ad tudományosan megalapozott, közérthető válaszokat. Ezt a szándékot jelzi az idei mottó is: Tudomány: válaszok a globális kihívásokra. 

 

A rendezvénysorozat célja nem az, hogy szakértőket neveljen ki. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a sokszor tetszetősnek tűnő információkkal kapcsolatos kétely, a kritikai gondolkodás igénye az emberek többségének gondolkodásmódjában elültethető megfelelő módon. Ehhez az kell, hogy a tudomány művelői közérthetően mondják el eredményeiket, hogy mindenki megérthesse

 –  foglalta össze a rendezvénysorozat célját Erdei Anna, az MTA főtitkárhelyettese.

Rovó László, az SZTE rektora kiemelte, az egyetem mind a 12 karán folytatnak kutatási tevékenységet annak a meggyőződésnek a jegyében, hogy az egyetem nem lehet megközelíthetetlen elefántcsonttorony.

Bővítjük kapcsolatrendeszünket mind az akadémiai vonalon, mind az ipari szegmensben itthon és határainkon túl is. Ez teszi lehetővé, hogy kutatásaink, tudományos eredményeink a lehető legrövidebb úton eljussanak a társadalom széles rétegéhez

 – hangsúlyozta. 

Freund Tamás, az MTA elnöke szintén az áltudományos magyarázatok veszélyeit hangsúlyozta beszédében. 

 A tudomány művelőinek alapvető feladata, hogy újra és újra nekiveselkedjenek, minden lehetséges fórumon beszéljenek nem csak saját eredményeikről, hanem a tudomány működéséről és módszereiről is. A tudomány működésének megértése és megértetése közös érdekünk

 – mondta. 

A mesterséges intelligencia mellett téma lesz az ukrajnai háború és a fenntarthatóság dimenziói, de terítékre kerülnek környezetvédelmi témák is. A szegedi programok között az egészségügyet, a lézerkutatást, a migrációt, valamint a jövő biológiáját és mezőgazdaságát érintő előadásokat is kínálnak. Továbbá több könyvbemutatót is hirdettek, többek között Karikó Katalin Áttörések című önéletrajzi kötete kapcsán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában