Szegedi hírek

2023.12.15. 07:00

Albertirsától jött Szegedig halászléért Gábor

Elkezdődött a roham a karácsonyi halászléért. Szeged legnagyobb halászcsárdájában csütörtökön egy albertirsai és egy mórahalmi vendéggel találkoztunk, akik már karácsonyra vitték az ünnep népszerű ételét, amelyből idén itt 5100 forint egy adag.

Arany T. János

Évek óta innen viszi. Somogyi Gábor Albertirsáról jött a szegedi Fehértói halászcsárdába halászléért. Fotó: Török János

Már sokadik éve innen hordjuk. Nem kell ezzel vesződni karácsonykor. Szóbeszéd alapján hallottuk, hogy itt a legjobb halászlé, és már csaknem tíz éve itt vesszük. Most éppen erre jártam, de van ismerősöm, aki csak ezért eljön idáig – mondta az albertirsai Somogyi Gábor a Fehértói halászcsárda parkolójában csütörtök délelőtt. Három adag halászléért jött, amelyet majd édesanyjával esznek meg karácsonykor. Azt azért hozzátette, lehet, hogy egy kis kóstolót még ma esznek belőle. Odabent Erzsi néni Mórahalomról várt a karácsonyi halászlére. A nyugdíjas asszony nem akart szerepelni, de azt elárulta, legalább tíz éve Fehértóról hozzák a halat és a halászlevet is. – Ez a biztos. Lefagyasztjuk, aztán jövő vasárnap elővesszük

 – mondta Erzsi néni.

Akkor rosszul esett, de mára elfelejtettük

 – válaszolta Frank Sándor arra a kérdésünkre, hogyan érintette, hogy nemrégiben ismét megtépázták a halászlé becsületét. Mint megírtuk, a  XXVI. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon Uj Péter újságíró, a 444.hu főszerkesztője Instagram bejegyzésében állt bele Frank Sándor halászlevébe és haltepertőjébe. Azt írta, menzás csirkepörköltet idéző halászlevet és nyesedéket evett drágán és vastagon panírozva.

A rendeléseket látva kijelenthetjük, hogy a halászlé népszerűsége továbbra is töretlen. A költségeink magasak, de utolértük magunkat, jó évet zárunk

 – összegezte 2023-at Frank Sándor, mesterszakács, csárdagazda.  

DSC_6600_____
Ez mind halászlével lesz majd tele. Frank Sándor csárdagazda azt mutatja, hogy több kamionnyi műanyag dobozzal készülnek a karácsonyi rohamra a Fehértói halászcsárdában. 
Fotó: Török János

Nem csak a halászlé népszerű nálunk, az csak egy része a munkánknak. A töltött káposzta, malacsült, halas és sültes vegyestálak is népszerűek karácsonykor

 – tette hozzá.

Akinek hűtött, fagyasztott halászlé kell, azzal is állnak rendelkezésére. Mint Frank Sándor mondta, aki pedig igazán ügyes, az alaplevet vesz és otthon belefőzi a halat. Aki a Fehértói halászcsárdából vinne halászlevet, adagonként 5100  forinttal készüljön. A csárdagazda tudja, hogy ez nem kevés, de ilyenkor a legtöbben  úgy vannak vele, hogy egy évben egyszer kibírják. Az Algyői halászcsárdában, ahol már nem vesznek fel több rendelést karácsonyra, 4200 a ponty, 4700 a vegyes és 4900 a harcsa halászlé. Ugyanez a Kiskőrössyben 4400, 4500 és 4600 forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában