2023.09.05. 08:46
Uj Péter a halfesztiválon: Menzás csirkepörköltet idéző halászlé és nyesedék vastagon panírozva
Menzás csirkepörköltet idéző halászlé bizonytalan eredetű és fajú, fagyasztott halakból, de a csúcs a nyesedéket vastagon panírozva eladni 20 000/kilós áron.

Forrás: https://www.instagram.com/ujpeter88/
A múlt hétvégén rendezték meg a XXVI. Nemzetközi Tiszai Halfesztivált Szegeden a folyó két oldalán. Több ezer adag halászlé fogyott, rengetegen látogattak ki a Huszár Mátyás rakpartra és a Partfürdőre. De nem minden látogató volt elégedett az ételek minőségével és árával. Szegeden járt a hétvégén Uj Péter újságíró, gasztronómiai szakíró, a 444.hu főszerkesztője is, aki Instagram bejegyzésében állt bele Frank Sándor halászlevébe és haltepertőjébe. Három képből álló bejegyzése mellé azt írta, menzás csirkepörköltet idéző halászlé bizonytalan eredetű és fajú, fagyasztott halakból, de a csúcs a nyesedéket vastagon panírozva eladni 20 000/kilós áron.
Az újságíró-főszerkesztő legutóbb tíz évvel ezelőtt a nagy halászléháború kirobbanásakor nyilatkozott lapunknak és már akkor sem fogta vissza magát.
Amíg komolynak tartott és a városban egyébként népszerű éttermekben előfordul, hogy fogas roston néven rántott mirelit pangáziuszt kap egy vendég, addig nem pontszámokról, hanem büntetőjogi felelősségről kellene vitatkozni
– kezdte Uj Péter újságíró, amikor a Gault&Millau nemzetközi étteremkalauz szegedi halételekről és halászcsárdákról írt lesújtó kritikája után kirobbant vitáról kérdeztük. A 444.hu főszerkesztője tagja a Molnár B. Tamás-féle Magyar Gasztronómiai Egyesületnek, és a Gault&Millau szerkesztésében is részt vesz. Jól ismeri a szegedi éttermeket, gyakran jár erre rokoni és baráti kötelezettségek miatt.
Uj szerint érvelhet úgy egy vendéglős (ahogy a lapunkban korábban megjelent cikkben láttuk is), hogy ha a vendégnek ez ízlik, akkor mi a baj?
– A vendég már régóta nem tudja, milyen a jó fogas, milyen a jó halászlé, marhapörkölt vagy túrós csusza. A vendéglátóipar, a vendég és az élelmiszeripar nyolc évtizeden át butították és néhol még butítják ma is egymást. Ez vitte az igénytelen tömegtermelés irányába a magyar mezőgazdaságot, és a minősíthetetlen menzai színvonal felé az éttermeket
– mondta tíz évvel ezelőtt. Úgy tűnik, még mindig ragaszkodik ehhez az álláspontjához.
Szegedi hírek
- A fiatalok szórakoznak, a lakók bosszankodnak, háború indulhat az Ipoly soron
- Ez a Honda már öt éve halott, szomorú sors vár rá
- Szívhez szóló elnöki üzenet a gyermekvédelem frontvonalában dolgozóknak – galériával
- Kullancsriadó Szegeden? Nem a fű a főbűnös, állítja a szakember
- Izgalmas rakomány gördült be az Erzsébet-Ligetbe, néhányan tudni vélik, mi lehet az