Szegedi hírek

2023.09.05. 08:46

Uj Péter a halfesztiválon: Menzás csirkepörköltet idéző halászlé és nyesedék vastagon panírozva

Menzás csirkepörköltet idéző halászlé bizonytalan eredetű és fajú, fagyasztott halakból, de a csúcs a nyesedéket vastagon panírozva eladni 20 000/kilós áron.

Arany T. János

Forrás: https://www.instagram.com/ujpeter88/

A múlt hétvégén rendezték meg a XXVI. Nemzetközi Tiszai Halfesztivált Szegeden a folyó két oldalán. Több ezer adag halászlé fogyott, rengetegen látogattak ki a Huszár Mátyás rakpartra és a Partfürdőre. De nem minden látogató volt elégedett az ételek minőségével és árával. Szegeden járt a hétvégén Uj Péter újságíró, gasztronómiai szakíró, a 444.hu főszerkesztője is, aki Instagram bejegyzésében állt bele Frank Sándor halászlevébe és haltepertőjébe. Három képből álló bejegyzése mellé azt írta, menzás csirkepörköltet idéző halászlé bizonytalan eredetű és fajú, fagyasztott halakból, de a csúcs a nyesedéket vastagon panírozva eladni 20 000/kilós áron.

Az újságíró-főszerkesztő legutóbb tíz évvel ezelőtt a nagy halászléháború kirobbanásakor nyilatkozott lapunknak és már akkor sem fogta vissza magát. 

Amíg komolynak tartott és a városban egyébként népszerű éttermekben előfordul, hogy fogas roston néven rántott mirelit pangáziuszt kap egy vendég, addig nem pontszámokról, hanem büntetőjogi felelősségről kellene vitatkozni 

– kezdte Uj Péter újságíró, amikor a Gault&Millau nemzetközi étteremkalauz szegedi halételekről és halászcsárdákról írt lesújtó kritikája után kirobbant vitáról kérdeztük. A 444.hu főszerkesztője tagja a Molnár B. Tamás-féle Magyar Gasztronómiai Egyesületnek, és a Gault&Millau szerkesztésében is részt vesz. Jól ismeri a szegedi éttermeket, gyakran jár erre rokoni és baráti kötelezettségek miatt.

Uj szerint érvelhet úgy egy vendéglős (ahogy a lapunkban korábban megjelent cikkben láttuk is), hogy ha a vendégnek ez ízlik, akkor mi a baj? 

– A vendég már régóta nem tudja, milyen a jó fogas, milyen a jó halászlé, marhapörkölt vagy túrós csusza. A vendéglátóipar, a vendég és az élelmiszeripar nyolc évtizeden át butították és néhol még butítják ma is egymást. Ez vitte az igénytelen tömegtermelés irányába a magyar mezőgazdaságot, és a minősíthetetlen menzai színvonal felé az éttermeket 

– mondta tíz évvel ezelőtt. Úgy tűnik, még mindig ragaszkodik ehhez az álláspontjához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában