Szegedi hírek

2023.12.19. 20:37

Ezer családját vesztett fiatal karácsonyozott Szegeden - Galéria

Az Ágota közösség ezer állami gondoskodásban élő fiatalnak tartott országos karácsonyi ünnepséget kedden Szegeden. Mindannyian személyre szóló ajándékot kaptak, majd egy vacsorára is vendégül látták őket. A következő napokban további 5 ezer sorstársuk kap még ajándékot támogatóknak köszönhetően.

Timár Kriszta

Fotó: Karnok Csaba

Az Ágota Közösség kedden rendezte meg hagyományos, országos karácsonyi ünnepségét  gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekei és fiataljai számára.  A Szent Gellért Fórumban 13 vármegyéből mintegy  1000 nevelőszülőnél vagy lakásotthonban élő gyermek gyűlt össze az elegánsan megterített asztaloknál. A rendezvényen mellettük számos kiemelt vendéget – államtitkárokat, kormánybiztost, oktatási intézmények vezetőit, polgármestereket – is köszönthettek.

Az első beszédet Salgó László Péter, Csongrád-Csanád vármegye főispánja mondta, aki úgy fogalmazott, a kormányhivatal elmúlt egy hónapját a jótékonyság, a szeretet és a közösség szavak jellemezték. A hivatal dolgozói ugyanis erre az estére 175 gyermek ajándékára adták össze a pénzt. A főispán megköszönte kollégái összefogását.

Kiss-Rigó László megyéspüspök emlékeztetett: az ünnepi készülődés napjaiban két komoly háború is dúl a világban. 

Szolidárisan gondoljunk a szenvedőkre és engedjük be a szívünkbe azt a szeretetet és békét, amit Jézus tudott adni

 – mondta.

A rendezvényen jelen volt Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke is, aki azt mondta a fiataloknak, az itt összegyűltek számára öröm, ha látják, hogy ők boldogok. Ajándékot is hozott: Ágotafalvára 5 fedett kiülőt rendeltek meg, hogy a következő nyári táborban már ezeken is lehessen pihenni.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára minden évben jelen van ezen a rendezvényen. Köszöntőjében elmondta, amikor az Ágota Alapítvány létrejött, még nem volt egyértelmű, hogy ennyien mellé állnak majd, hiszen a feladatot, amit felvállalt, az állam dolgaként tekintették.

 

 Ma már szerencsére sokan gondolják, hogy segíteni kell azokat, akik hiányt szenvednek

 – fogalmazott. A gyermekeknek pedig azt üzente: bár nehéz sorsokról beszélünk, az ő életük sem felesleges. 

Van mögöttetek egy közösség, ami számít rátok. Mi hiszünk bennetek, ti is bízzatok mindig magatokban

 – tette hozzá.

A köszöntők után a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek ünnepi műsorral léptek fel: zenés, verses programot állítottak össze, illetve előadták A kis gyufaáruslány átdolgozott verzióját. A műsorszámok között Kothencz János, az Ágota közösség vezetője elismeréseket adott át az önkénteseknek és munkatársaknak, illetve átadták a Rossmann Magyarország Kft. 5 millió forintos adományát is. Ezt követően ünnepi vacsorát szolgáltak fel, majd következett az est legjobban várt része. Az ÁGOTA Közösség fiataljai megkapják azt a személyre szóló ajándékcsomagot, amelyet korábban az „angyalkának” írt levelükben kértek.  Nem csak az ünnepségen jelen lévő fiatalok kaptak azonban ajándékot: a következő napokban az összes, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatóhoz tartozó, állami gondoskodásban élő fiatal, tehát 6 ezren vehetik át személyre szóló ajándékukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában