Helyi közélet

2023.12.14. 21:10

Korábban egyházi tulajdonú ingatlanok átadását tagadta meg a hódmezővásárhelyi közgyűlés

Három korábban egyházi tulajdonban álló és kártalanítás nélkül az államhoz került ingatlan átadását tagadta meg a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközségnek csütörtöki döntéseivel a város közgyűlése.

Delmagyar.hu

Archív fotó: DM

A személyeskedésig fajuló vitát követő szavazáson Márki-Zay Péter (MMM-Tiszta Vásárhelyért Egyesület) polgármester és hét képviselő támogatta az ingatlanok átadását megtagadó döntést, a Fidesz-KDNP három képviselője nemmel szavazott.

Petrovics György aljegyző a vitában azt mondta, az egykori templomkert és a felekezeti temető területe az 1960-as évek óta közterületként szolgálta a helybélieket, a Magtár épületét pedig a törvény által előírt időpontban nem használta az egyházközség hitéleti, szakrális célra. Így az ingatlanok átadása nem támogatható.

Márki-Zay Péter emlékeztetett: az önkormányzat és a református egyházközség között több ingatlan használata és birtoklása miatt vita van. A polgármester úgy fogalmazott, az egyházközség vezetője politikai célokból próbálja meg minél rosszabb helyzetbe hozni az önkormányzatot, és akadályozni a főtér fejlesztését.

Az egyházközség az ótemplom körüli 1988 négyzetméteres korábbi kert, az egykori felekezeti temetőnek a közösséget a 18. században vezető három lelkész - Füredi Mihály, Szőnyi Benjámin és Füredi Sándor - sírját őrző 229 négyzetméteres része, valamint a 1741-ben emelt 93 négyzetméteres Magtár átadását kérte az önkormányzattól.

A Magtár és a templomkert - a területet korábban határoló és részben elbontott - védfallal együtt az ótemplomi műemlékegyüttes szerves részét képezi és ideiglenes védelem alatt áll.

A közgyűlés döntött arról is, hogy jövőre átlagosan 16 százalékkal emelik az önkormányzati dolgozók bérét, a szociális ellátást nyújtó Kapcsolat központ, valamint a közművelődési intézmények munkavállalóinak fizetése 12 százalékkal nő. Esetükben az éves cafeteria keretét 300 ezer forintban határozták meg, míg a polgármesteri hivatal dolgozóinál ez 400 ezer forint lesz.

A képviselők döntöttek a fizetőparkolási övezet kiterjesztéséről és arról is, hogy a jövőben két önkormányzati tulajdonú cég munkavállalói is válthatnak kedvezményes dolgozói bérletet.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat a jövőben sem tart fenn átmeneti otthont gyermekeknek, a rászorulókat - a szentesi önkormányzattal kötött megállapodás alapján - a szomszédos városban helyezik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában