Csongrád-Csanád vármegye

2023.12.25. 13:51

Még mindig jelen van a madárinfluenza

Csongrád-Csanád vármegye összesen 44 települését érint a madárinfluenza még mindig.

Tábori Szilvia

Fotó: Török János

Ebből 13 településen (Apátfalván, Balástyán, Csanádpalotán, Dócon, Kisteleken, Kövegyen, Magyarcsanádon, Makón, Ópusztaszeren, Pusztaszeren, Szegváron, Székkutason és Szentesen) jelöltek ki védőkörzetet, a többi településen felügyeleti körzetet alakítottak ki.

Mint arról beszámoltunk, november közepén igazolták először a madárinfluenza vírusának jelenlétét Csongrád-Csanád vármegyében. Azt is megírtuk, hogy a vírus terjedésének kifejezetten kedvezett az idei őszi időjárás, a párás, de nem túl hideg levegő. Miután megjelent a vírus, tömegével kezdte el pusztítani a darvakat. Óvintézkedéseket kellett bevezeti a szokásos őszi darules-túrákon, de még a különböző vásárokban is, például Mórahalmon és Kisteleken.

Azt viszont a szakemberek sem értik egyelőre, hogy a vadon élők szárnyasok közül miért csak a darvakat pusztítja a madárinfluenza idén, holott a korábbi években más víziszárnyasokat is megbetegített a vírus.

A madárinfluenzáról részletes és naprakész információkat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján találhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában