Helyi közélet

2023.12.26. 20:08

Méltó módon búcsúztatnak Zsombón

Delmagyar.hu

Képünk illusztráció.

Fotó: DM

Alig heverték ki a zsombóiak a hagyományos kolbász- és hurkatöltő verseny ízeit, máris magával ragadta a falut az advent forgataga. A gyertyagyújtások elcsendesülésében van miért hálásnak lennie Gyuris Zsolt polgármesternek: a megújult ravatalozóban végre méltóan búcsúzhatnak szeretteiktől a helyiek.

A Felvidékről, Erdélyből, Bánságból érkező testvértelepülések mellett a zsombóiak is jót mulattak novemberben a helyi kolbász- és hurkatöltő versenyen, ahol mindenki jóllakhatott a finom disznóságokból. Persze nemcsak kenyérrel (és kolbásszal) él az ember, hanem igével is!

Adventi forgatag
Ezért – mint minden évben – idén is színes és változatos az adventi készülődés a 3500–3600 fős településen. A templomkerti karácsonyi vásár hangulata, a kürtőskalácssütés, a közös ünneplés összefogja a települést. Ilyenkor sem pihennek az iskolások és óvodások, ünnepi műsorral örvendeztetik meg a helyieket. Az első adventi vasárnapon Zsombó időseit ajándékozta meg az önkormányzat és a Szivárvány Zsombói Nagycsaládosok Egyesülete a közösségi házban.
Az adventi készülődésben Zsombó látványossága a babajármű-felvonulás, ahol a legkisebbek évről évre kivilágított babakocsikkal, rollerekkel, biciklikkel, motorokkal járták be a falu főterét. A nagy járművek felvonulása advent harmadik hétvégéjére esett, itt már ünnepi fényekkel díszített traktorok, nagy járművek gurultak végig a falu utcáin.
Az ünnepváró hangulathoz Zsombón hozzátartozik a forralt bor és a tea, a betlehemes műsor, a Bokréta népdalkör fellépése, a karácsonyi koncert, az egyházközség készülődése. Ennyi közös program hallatán ugyan miért maradnának otthon az összetartó zsombóiak? Az utolsó gyertya lángja szentestén, az éjféli mise előtt lobban fel.

A legjelentősebb változások
Remek időzítés, hogy éppen az adventi időszakban adták át a falu megújult ravatalozóját. Az 1950-es években épült búcsúztatóra régóta ráfért a felújítás: a modern elemeket a régi építészeti örökséggel ötvöző ravatalozó gyönyörű lett; előtte tágas előteret alakítottak ki.
Gyuris Zsolt beszámolt róla: jelenleg számos nyertes pályázatuk tart a megvalósítás felé. Idén például a hamarosan teljesen megújuló kiserdőben létesítettek a futók átmozgatását szolgáló fitneszparkot, de hamarosan futókört is kialakítanak itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában