Helyi közélet

2023.12.23. 18:06

Óvatosan az alkohollal! - tanácsolja a rendőrség

Suki Zoltán

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Az év végi ünnepek nem az alkoholfogyasztás miatt különlegesek, hanem a barátokkal, a családdal együtt töltött idő miatt. Ebből pedig akkor lehet minél több, ha ilyenkor sem ül ittasan a volán mögé

 – mondta lapunknak a Csongrád-Csanád Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára. 

Vad Róbert hozzátette, a világ különböző országaiban más és más a megengedett véralkohol-szint, amellyel a közlekedésben részt lehet venni, Magyarországon gépjárművel a 0 tolerancia a mérvadó, vagyis egy kortyot sem lehet inni.

Az őrnagy arról is beszélt, hogy mindenki ismer valami trükköt, ellenszert, házi praktikát, amivel az ellenőrzéskor a szondát igyekeznek átejteni. Tévhit azonban, hogy a feketekávé, a tej, a savanyúság, az olajos, zsíros ételek, az intenzív fizikai munka a szervezetben levő alkohol lebomlását egyik percről a másikra felgyorsítják és rövid idő múlva semmi sem mutatható ki. Ezek a módszerek lehet, hogy kedvezően hathatnak a szervezet regenerálódására, de egyik sem képes egyik pillanatról a másikra eltüntetni az alkoholt a szervezetből.

Fontos tudatosítani a közlekedőkben, hogy ne csak a rendőri ellenőrzéstől való félelem és ennek jogi következményei tartsanak vissza bárkit is az ittas vezetéstől, hanem az a negatív élmény, ami elkíséri egy életen keresztül, ha egy vétlen közlekedőnek súlyos vagy maradandó sérülést okoz

 – fogalmazott Vad Róbert.

Az ittasan történt balesetek megelőzésére a tömegközlekedési eszközök, taxi igénybevétele vagy a szórakozó társaságban egy aznap este alkoholt nem fogyasztó bulisofőr jelenti a megoldást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában