Szegedi hírek

2024.01.23. 16:42

Fontos helyi kérdésekről egyeztetett Navracsics Tibor Szegeden - Galéria

Szegedre látogatott Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter kedden. A legégetőbb helyi közigazgatási és önkormányzati kérdésekről egyeztetett a Csongrád-Csanád vármegyei hivatalvezetőkkel, országgyűlési képviselőkkel, polgármesterekkel.

Tamási Anna Éva

A miniszter és a helyi vezetők között több volt a megegyezéses álláspont, mint a vitás kérdés. Fotó: Gémes Sándor

Látogatásának apropóját az adta, hogy 2024. január 1-től egy újonnan létesített minisztérium – a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium – élén kezdte meg működését. Így olyan önkormányzati és területi igazgatási, uniós forrásfelhasználási kérdések kerültek hozzá, amelyek eddig a belügyminisztérium hatáskörébe tartoztak. Emiatt az idei év elejétől országjárásra indult, hogy a vármegyei igényeket, megoldandó kérdéseket feltérképezze.

Részletesen látni szeretném, melyek azok a helyi problémák, amelyeknek az intézésébe be kell kapcsolódni, hol tud a kormányzat segíteni 

– hangsúlyozta a miniszter.

A járási rendszer kihívásai

Navracsics Tibor először kormányhivatali hatáskörbe tartozó kérdéseket tárgyalt meg Salgó László Csongrád-Csanád vármegyei főispánnal.

Miniszter úr megismerte a vármegye helyzetét, amely több szempontból is érdekes, figyelemmel arra, hogy hét járásra tagozódunk, de az egyik járásunk nagyobb, mint a másik hat járás. Ez a kormányhivatali kapacitásokat is befolyásolja. Szükséges volt tehát áttekinteni a kihívásokat, speciális feladatokat 

– ismertette a főispán. 

A területfejlesztés nem pártpolitikai kérdés

Navracsics Tibor a látogatás keretein belül egyeztetett továbbá a vármegyei közgyűlés elnökével, a járási hivatalvezetőkkel, a terület országgyűlési képviselőivel, valamint a vármegye két megyei jogú városának polgármestereivel. Szegedet Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester képviselte, Hódmezővásárhelyről pedig Márki-Zay Péter polgármester érkezett a találkozóra.

A miniszter elmondta, a városvezetőkkel több fontos helyi kérdés kapcsán egyeztettek. Ezek közül többen egyetértettek, viszont voltak vitás témakörök is. Arra mindenki rábólintott, hogy a vármegyét szeretnék egy prosperáló, a növekedés élén álló térségként látni a jövőben.

A Dél-Alföldre is igaz, hogy további közlekedési, infrastrukturális fejlesztésekre van szükség, ez ügyben pedig egy komplex térségi fejlesztési tervet dolgoznak ki. Emellett mindannyian támogatták az új beruházásokat, mint például az autógyár idetelepülését. A miniszter hangsúlyozta, a területfejlesztés részéről soha nem volt pártpolitikai kérdés.

Egyéb felvetések, vitás kérdések

Navracsics Tibor újságírói kérdésekre elmondta, a polgármesterek többek között uniós pénzügyekben kértek felvilágosítást. Emellett nem sikerült közös nevezőre jutni az erdőtelepítés kapcsán, amely vita az egyházmegye iskolaépítési ügyében húzódik a szegedi városvezetés és az egyházmegye között.

A miniszter atekintetben is megnyugtatott mindenkit, magyar diák nem fog Erasmus nélkül maradni, jelenleg az Európai Bizottság válaszát várják az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában