Szegedi hírek

2024.01.17. 14:00

Reagált a szegedi egyházmegye az erdőirtási vádakra

Forrnak az indulatok a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Gellért Fórum melletti iskolaépítési ügyében. A projekt ellenzői az erdőt féltik.

Tamási Anna Éva

Szent Gellért Fórum stadionja és a szomszédos véderdő.

Fotó: Karnok Csaba

Mint a Szeged-Csanádi Egyházmegye közölte, minden ember morális kötelessége a teremtésvédelem. Mindannyian ismerjük azokat a problémákat, amelyekkel a bolygónk küzd. Példának okáért a levegő, a víz, a föld szennyezése, az erőforrások kimerítése. Ezek mind hatással vannak az életünkre, egészségünkre. Ahhoz, hogy az ember megfelelően óvja a természetet, már a szülőknek erre kell tanítaniuk a gyermekeiket, majd az iskola feladata, hogy erre nevelje a felnövekvő generációkat.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye kiemelt célja a gyermeknevelés, számos intézményével hozzájárul a színvonalas oktatáshoz. Legújabb projektjeként iskolát szeretne építeni a Szent Gellért Fórum szomszédságában, amely némi fakivágással járna. Ezt az önkormányzat, és különösen a momentumos Mihálik Edvin ellenzi és erdőirtásként aposztrofálja. Nyílt levelet is írt ez ügyben Novák Katalin köztársasági elnöknek.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye számos olyan projektet valósított már meg, amelyek a természet tisztaságát elősegítik, óvják a bolygónkat. Jó példa erre maga a Szent Gellért Fórum, amely megkapta a LEED zöld fenntarthatósági minősítés ezüst fokozatát. Éppen az itteni zöld-energiát tudná az iskola is hasznosítani, ezért van szükség a közeli építkezésre.

Úgy tűnik, egyáltalán nincs szó erdőirtásról, hiszen eleve egy 2018-as kormányrendelet szerint legalább 30 százaléknak kell lennie a zöldfelület mértékének, azaz már ez kizárja a tarvágást. Ezentúl az egyházmegye vállalja, hogy hat hektárnál nagyobb területet egy másik helyszínen fával ültetne be, ezzel is bizonyítva azt, hogy mindent megtesz a teremtésvédelemért, és nem célja a fák kiirtása – érveltek.

Az egyházmegye beruházásainál kiemelt szempont, hogy a társadalmi hasznosság mellett a teremtésvédelmi szempontok is mindig érvényre jussanak, hiszen az emberiség csak ezekre ügyelve válhat jó és gondos gazdájává a rá bízott teremtett világnak

 – írta a Szegedernek adott válaszában a Szeged-Csanádi Egyházmegye.

Egyébként az egyházmegye eddig is elkötelezett volt a természet védelmében. Ezt jól mutatja, hogy az egyházmegyei Ifjúsági Pasztorációs Iroda évről évre megszervezi a Tesz-Vesz Tavasz programot a fiatalok számára. Ennek keretében a résztvevők saját környezetükben tesznek rendet, szépítik azt, növényeket ültetnek, legutóbb pedig 2021-ben egyházmegye-szerte 2020 fát ültettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában