Szegedi hírek

2024.02.16. 14:03

Elfogadták a szegedi költségvetést – Galéria

A költségvetésről is vitáztak a szegedi közgyűlésben pénteken, ami a városvezetés szerint egyensúlyban van. Döntött a testület arról is, hogy ki lesz idén Szeged díszpolgára.

Suki Zoltán

A közgyűlés baloldali többsége az összes napirendi pontot elfogadta. Fotó: Gémes Sándor

Ismét összeült pénteken a szegedi közgyűlés, ami a költségvetés vitájával kezdődött. A büdzsét a gazdasági alpolgármester mutatta be. Kovács Tamás szokásához híven azzal kezdte hozzászólását, hogy a kormányt szidta, és nem győzte hangsúlyozni, hogy minden bajért a kormány a hibás. Ennek ellenére a költségvetés stabil. A nettó mérlegfőösszege 85 milliárd 500 millió forint. Jut belőle fejlesztésekre és szociális támogatásokra is. Egyebek mellett 3 milliárd forintot fordítanak útfejlesztésekre, a 4-es villamospálya korszerűsítésére pedig 250 millió forint jut. A 14 éven aluli gyerekek pedig ingyen utazhatnak majd Szegeden április 1-től.

Sok pénzt hozott a kormány

A fideszes Tápai Péter ezzel kapcsolatban elmondta, hogy először a közgyűlésnek kellett volna megismerniük a költségvetés számait, nem pedig nyilvánosan kellett volna bemutatni, még a szavazás előtt. A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt, hogy az utóbbi években 50 milliárd forintot hozott beruházások formájában Szegedre a kormány.

Szécsényi Rózsa az MSZP frakciójából megemlítette, hogy kétmilliárd forintot költ a város szociális támogatásokra, a városi cégekre pedig 10 milliárd forint megy el, és hozzátette, hogy sokan élnek szegénységben a városban. A KDNP frakcióvezetője elmondta, hogy egyetlen szegény ember is sok, de így értékelt, a Gyurcsány-korszakhoz képest lényegesen kevesebben élnek szegénységben jelenleg. Haág Zalán szerint ezt az európai uniós statisztikák is igazolják.

A fideszes Korponyai Ernő arra hívta fel a figyelmet, hogy az ipari park fejlesztése, vagyis a BYD gyár Szegedre települése nagyban a kormánynak köszönhető.

Támogatást kapnak a rászorulók

A közgyűlésen kiderült, hogy gyógyszertámogatásra havi 1.000 forintot adhat az önkormányzat, és évente háromszor fizethetnek 10 ezer forint gyermekvédelmi kedvezményt a rászorulóknak.

Sürgősséggel kerül a közgyűlés elé a szegedi rendőrkapitány kinevezése. Szenti Szabolcs eddig megbízottként látta el a feladatot, Polyák Zsolt vármegyei rendőr-főkapitány most azt javasolta, hogy állandósítsák a kinevezést. A kinevezés április 1-től érvényes majd.

Tovább folyt a vita arról a véderdőről, amelynek a környékén a Szeged-Csanádi Egyházmegye épített volna egy iskolát. A baloldali képviselők annak ellenére támadták a püspökséget, hogy a probléma már megoldódott, hiszen a napokban már megoldódott, az egyházmegye Szeged helyett Mórahalmon építi meg az iskolát.

A közgyűlés baloldali többsége az összes napirendi pontot elfogadta.

Megvan a díszpolgár

Az ülés végén zárt ülésen döntöttek arról, hogy idén Gál Béla, a Radnóti-gimnázium korábbi igazgatója lesz a díszpolgár. A Pro Urbe díjat Jójárt Ferenc, a Goodwill Pharma alapító tulajdonosa és ifj. Duda Ernő, a Solvo Biotechnológiai Zrt. alapítója veheti át. Szegedért Emlékérmet Echéry-Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója, Huszta Imre trolibusz garázsmester, trolibuszvezető és Sütő Máté fotós kap. Szeged sportolója pedig Pádár Nikolett, a HAÁSZ Szegedi Úszó Egylet úszója és Nádas Bence, a Szegedi Vízisport Egyesület kajakozója lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában