Szegedi hírek

2024.02.07. 17:37

Stabil a szegedi költségvetés – Galéria

Szeged idei költségvetési nettó mérlegfőösszege 85 milliárd 500 millió forint. Legalábbis ez az összeg szerepel abban az előterjesztésben, amit Botka László ismertetett szerdán a városházán. A polgármester szerint Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2024-re szóló költségvetése hiánymentes és egyensúlyban tartható. Jut fejlesztésekre és szociális támogatásokra is, annak ellenére, hogy Botka László nem győzte hangsúlyozni, hogy a kormány miatt van nehéz helyzetben Szeged.

Suki Zoltán

A vállalkozásoknak nem kell idén adóemelésre számítaniuk. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A korábbiakhoz hasonlóan most is a legjelentősebb szegedi cégek és vállalkozások vezetőinek mutatta be Botka László az önkormányzat idei költségvetését a városházán szerdán délután. A polgármester – mielőtt a konkrét számokra tért volna – bírálta a kormányt. Ennek ellenére azt mondta, hogy a költségvetésben nincs hiány, és egyensúlyban tartható. Szeged idei költségvetési nettó mérlegfőösszege 85 milliárd 500 millió forint, a halmozódással együtt 106 milliárd forint. A 85 és fél milliárdból a tervek szerint csaknem 54 milliárdot költenek működési kiadásokra és 31,6 milliárdot fejlesztésekre.

Jön azért adóbevétel

A városi intézményekre 24,7 milliárd jut, a városi cégek működésére pedig 8,4 milliárd. Botka László azt tervezi, hogy iparűzési adóból 19,4 milliárd, a telekadóból pedig 4,5 milliárd forint jön be. A polgármester megint kiemelte, hogy a szegediek nem fizetnek semmilyen adót sem, de azt például elfelejtette elmondani, hogy a tömegközlekedés itt a legdrágább az országban. Botka László azt is megígérte, hogy a vállalkozásoknak nem kell idén adóemelésre számítaniuk. Ekkor újra a kormány ekézése jött, mert Szegednek 4,3 milliárd forint szolidaritási adót kell befizetnie idén a központi költségvetésbe.

Nagy falat a tömegközlekedés

A tömegközlekedést egyébként a szegedi költségvetés csaknem 12 milliárd forinttal finanszírozza. Ez pusztán arra kell, hogy járjanak a városban a trolik és a villamosok. Ebből az önkormányzat 8 milliárdot áll, az állam csaknem 1 milliárdot, és valamivel több mint 3 milliárd forint folyik be a jegy- és bérleteladásokból. Botka László szerint ez, vagyis a tömegközlekedés finanszírozása most a legnagyobb kihívás, amit teljesíteni kell. A 14 év alatti gyermekeknek egyébként ingyenes lesz a tömegközlekedés.

Támogatják a BYD-t 

Elhangzott az is, hogy 2 milliárd forintra növelték a város szociális alapját, vagyis ebből fizetik például a segélyeket készpénzben a rászorulóknak. Idén megemelt összeggel, 20 ezer forinttal támogatják az általános iskolás gyermekek tanévkezdését, a rokkantellátásban és a nyugellátásban részesülő időskorúakat, de 50 ezer forintra emelték a szegedi újszülöttek után járó támogatás összegét is. A város 3 milliárd forintot költ utak és járdák rekonstrukciójára. Végül pedig a BYD beruházásról beszélt a polgármester. Elmondta, hogy a szegediek 85 százaléka támogatja a beruházást. A kormány Szegednek 19 milliárd forintot ad a beruházás előkészítésére. A költségvetésről még a közgyűlésnek is szavaznia kell, mielőtt hatályba lépne. Az ülés jövő héten pénteken lesz.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában