Szegedi hírek

2024.02.28. 15:40

Három helyezésből kettőt elhoztak az erdészetisek

Az első és a harmadik helyet is a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Technikum diákjai hozták el a jogi kar politológiai tanszékének középiskolásoknak szóló poszterversenyéről. A tanulóknak Magyarország Európai Unióban betöltött helyét és szerepét kellett értelmezniük.

Arany T. János

Háromból kettő. A politológiai tanszék középiskolás diákoknak szóló poszterversenyének első helyezettje Márki Bálint, harmadik helyezett pedig Virág Tamás volt. Mindketten a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Technikum diákjai. Fotó: Török János

Idén is megrendezte a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Politológiai Tanszéke országos poszterversenyét középiskolás diákok számára a következő címmel: Magyarország 20 éve az Európai Unióban. A résztvevő diákoktól Magyarország EU-ban betöltött szerepének, az uniós tagságunk múltjának, jelenének, jövőjének bemutatását, illetve valamely szakasz társadalomtudományi aspektusának megragadását várták. A pályaműveket a politológiai tanszék oktatóiból álló zsűri értékelte tartalmi és formai szempontból. 

A megmérettetésen a három helyezett közül ketten az Alföldi ASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum diákjai. Az első helyezett: Márki Bálint volt Magyarország múltja és jelene az EU-ban című munkájával, a harmadik helyezett pedig Virág Tamás, aki Magyarország helye az EU-ban címmel készített posztert. Bálint azt mesélte, hogy a kivitelezésben a barátnője segített neki, aki grafikus. A fiatalok számára amúgy sem idegen a versenyzés, mindketten szeretik a történelmet. Bálint korábban a Wallenberg-vetélkedőn is részt vett, Tamás pedig az Esterházy János tanulmányi pályázaton szeretne majd részt venni. 

A fiatalok európai uniós érdeklődése sem véletlen, hiszen a szegedi erdészeti iskola 2019 óta az Európai Parlament Nagykövet Iskolája. A program célja, hogy felkeltsék a diákok figyelmét Európa és az európai parlamenti demokrácia iránt. 2020-ban részt vettek az Euroscola játékon, amelyen az EU-val kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolni. A diákok kimagasló eredménnyel zárták a versenyt, és egy strasbourgi utazást nyertek, ahol megismerkedhettek az Európai Parlamentben zajló munkával. A koronavírus-járvány miatt azonban nem tudtak utazni csak két évvel ezelőtt 2022-ben. Máhig József igazgató számolt be az örömteli hírről, hogy nemrég tájékoztatták őket arról, hogy idén is utazhatnak Strasbourgba. Április végén húsz diákot és két pedagógust várnak az iskolából az Európai Parlament hivatalos székhelyére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában