Szegedi hírek

2024.02.13. 14:40

Szobrot kapott Fülig Jimmy Szegeden

Rejtő Jenő egyik halhatatlan hőse, Fülig Jimmy is szobrot kapott Szegeden. Dobó Ferenc Levente közösségi finanszírozásból készült alkotását a legendás grafikus, Korcsmáros Pál képregényei ihlették.

Jeszenszky Zoltán

Ki volt Fülig Jimmy? Piszkos Fred, Senki Alfonz, Tuskó Hopkins, Gorcsev Iván és Vanek úr mellett a Rejtő-univerzum egyik népszerű alakja. Éjjel fűtő, nappal pincér a Honolulu-Staron, a Boldogság-szigetek ideiglenes királya. A világ első uralkodója, aki népével pertut ivott! Becenevét fülig érő mosolyáról kapta. És mostantól a második Rejtő-hős, akiről életnagyságú szobor készült Szegeden. 

Fülig Jimmy
Dobó Ferenc Levente márkaszobrász, alkotása Fülig Jimmy társaságában. Társat kapott Piszkos Fred. 
Fotó: Karnok Csaba

Fülig Jimmy elveszített kése

Dobó Ferenc Levente gyermekkora óta Rejtő-rajongó. Egy betegségből lábadozott a dédszüleinél, amikor a könyvespolcon turkálva kezébe került a Piszkos Fred, a kapitány című kötet, amit nem tudott lerakni. A regény Fülig Jimmy legendás belépőjével kezdődik. Az örökké vidám matróz a kését keresve nyitott be az Elintéző nevű vendéglőbe és – tudtán kívül – az irodalmi halhatatlanságba.

– Az orvos itt lakik a közelben, és a kocsmáros triciklin ment érte. Ha szurkált uram, hát viselje a következményeket. 

– Hohó! Azért, mert magába szúrnak egy kést, még nincs joga hozzá, hogy megtartsa. Ez önbíráskodás! Hála Istennek, van még jog a világon.

Társat kapott Piszkos Fred

Dobó Ferenc Levente csak középiskolásként tudta meg, hogy a könyvborítón szerzőként feltüntetett P. Howard valójában egy magyar író, Rejtő Jenő. Aki bár nem lett világhírű, de Magyarországon talán a legolvasottabb szerző, könyvei 5-6 millió példányban keltek el a múlt században.

Karnok Csaba
Piszkos Fred egykori fregattkapitány, legendás tengeri medve, Fülig Jimmy állandó bajkeverője. Archív fotó: Karnok csaba 

Rejtő Jenő rövid élete több szálon is összefonódott Szegeddel. Szüleivel és testvéreivel néhány évig a városban éltek. Kishúga, Kornélia, „Nellike” két és féléves korában, 1910-ben Szegeden halt meg, a zsidó temetőben temették el. 

A szegedi szobrász először nagy kedvencét, Piszkos Fredet formázta meg műgyantából még 2019-ben, de akármerre ment az országban a mozgatható szoborral, mindenütt azt kérdezték tőle, hol van Fülig Jimmy?

Végre az ő szobra is elkészült közösségi finanszírozásból. A műalkotást Korcsmáros Pál legendás Rejtő-képregényei ihlették, megtervezésében pedig Garisa H. Zsolt és Varga „Zerge” Zoltán képregényrajzolók segítettek. 

Három születésnapja is lesz

Fülig Jimmy szobrát „születésnapján” – amiből rögtön három is lesz – avatják fel. Az első „születésnap” március 23-án a szőregi művelődési házban, a második áprilisban Debrecenben, a harmadik pedig Budapesten lesz. 

Karnok Csaba
Fülig Jimmy legendás mosolya már 2023 januárjában elkészült a szegedi műhelyben.  Archív fotó: Karnok Csaba

A fővárosban közben tisztult a kép, és egy 30 éve vitatott ügyre tesznek pontot. Thuróczy Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) tudományos munkatársa lapunknak elmondta: Rejtő Jenő március 29-ei születésnapján avatják fel a VII. kerületben, a Szövetség utca 22. szám alatt az író áthelyezett emléktábláját. Eddig úgy tudták, hogy a népszerű szerző három-négy háztömbbel arrébb, a Rejtő Jenő utca 6. szám alatti házban született (ez az épület egy új emléktáblát kapott novemberben). Bizony, Rejtő utóélete is tele van rejtélyekkel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában