Szegedi hírek

2024.02.13. 14:40

Szobrot kapott Fülig Jimmy Szegeden

Rejtő Jenő egyik halhatatlan hőse, Fülig Jimmy is szobrot kapott Szegeden. Dobó Ferenc Levente közösségi finanszírozásból készült alkotását a legendás grafikus, Korcsmáros Pál képregényei ihlették.

Jeszenszky Zoltán

Ki volt Fülig Jimmy? Piszkos Fred, Senki Alfonz, Tuskó Hopkins, Gorcsev Iván és Vanek úr mellett a Rejtő-univerzum egyik népszerű alakja. Éjjel fűtő, nappal pincér a Honolulu-Staron, a Boldogság-szigetek ideiglenes királya. A világ első uralkodója, aki népével pertut ivott! Becenevét fülig érő mosolyáról kapta. És mostantól a második Rejtő-hős, akiről életnagyságú szobor készült Szegeden. 

Fülig Jimmy
Dobó Ferenc Levente márkaszobrász, alkotása Fülig Jimmy társaságában. Társat kapott Piszkos Fred. 
Fotó: Karnok Csaba

Fülig Jimmy elveszített kése

Dobó Ferenc Levente gyermekkora óta Rejtő-rajongó. Egy betegségből lábadozott a dédszüleinél, amikor a könyvespolcon turkálva kezébe került a Piszkos Fred, a kapitány című kötet, amit nem tudott lerakni. A regény Fülig Jimmy legendás belépőjével kezdődik. Az örökké vidám matróz a kését keresve nyitott be az Elintéző nevű vendéglőbe és – tudtán kívül – az irodalmi halhatatlanságba.

– Az orvos itt lakik a közelben, és a kocsmáros triciklin ment érte. Ha szurkált uram, hát viselje a következményeket. 

– Hohó! Azért, mert magába szúrnak egy kést, még nincs joga hozzá, hogy megtartsa. Ez önbíráskodás! Hála Istennek, van még jog a világon.

Társat kapott Piszkos Fred

Dobó Ferenc Levente csak középiskolásként tudta meg, hogy a könyvborítón szerzőként feltüntetett P. Howard valójában egy magyar író, Rejtő Jenő. Aki bár nem lett világhírű, de Magyarországon talán a legolvasottabb szerző, könyvei 5-6 millió példányban keltek el a múlt században.

Karnok Csaba
Piszkos Fred egykori fregattkapitány, legendás tengeri medve, Fülig Jimmy állandó bajkeverője. Archív fotó: Karnok csaba 

Rejtő Jenő rövid élete több szálon is összefonódott Szegeddel. Szüleivel és testvéreivel néhány évig a városban éltek. Kishúga, Kornélia, „Nellike” két és féléves korában, 1910-ben Szegeden halt meg, a zsidó temetőben temették el. 

A szegedi szobrász először nagy kedvencét, Piszkos Fredet formázta meg műgyantából még 2019-ben, de akármerre ment az országban a mozgatható szoborral, mindenütt azt kérdezték tőle, hol van Fülig Jimmy?

Végre az ő szobra is elkészült közösségi finanszírozásból. A műalkotást Korcsmáros Pál legendás Rejtő-képregényei ihlették, megtervezésében pedig Garisa H. Zsolt és Varga „Zerge” Zoltán képregényrajzolók segítettek. 

Három születésnapja is lesz

Fülig Jimmy szobrát „születésnapján” – amiből rögtön három is lesz – avatják fel. Az első „születésnap” március 23-án a szőregi művelődési házban, a második áprilisban Debrecenben, a harmadik pedig Budapesten lesz. 

Karnok Csaba
Fülig Jimmy legendás mosolya már 2023 januárjában elkészült a szegedi műhelyben.  Archív fotó: Karnok Csaba

A fővárosban közben tisztult a kép, és egy 30 éve vitatott ügyre tesznek pontot. Thuróczy Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) tudományos munkatársa lapunknak elmondta: Rejtő Jenő március 29-ei születésnapján avatják fel a VII. kerületben, a Szövetség utca 22. szám alatt az író áthelyezett emléktábláját. Eddig úgy tudták, hogy a népszerű szerző három-négy háztömbbel arrébb, a Rejtő Jenő utca 6. szám alatti házban született (ez az épület egy új emléktáblát kapott novemberben). Bizony, Rejtő utóélete is tele van rejtélyekkel. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában