Szegedi hírek

2024.02.22. 14:00

Találtam egy pénztárcát, és törvényesen jártam el

Találtam Szegeden, a Móra-parkban egy pénztárcát, amiben pénz ugyan nem volt, de iratok igen. Az jutott eszembe, hogy nem azt csinálom mint sokan, hogy azonnal kiteszem az egyik legnépszerűbb közösségi oldalra pár lájk reményében, hanem bejárom a törvényes utat. Higgyék el, nem bonyolult.

Suki Zoltán

Úgy döntöttem, hogy nem azt csinálom mint szinte mindenki.

Fotó: Karnok Csaba / Illusztráció

Az egész történet kedden délelőtt kezdődött, amikor a szegedi Móra-parkba kellett mennem egy sajtótájékoztatóra, ahol Binszki József alpolgármester beszélt a Milkó-palota felújításakor. Sok újságíró, fotós és operatőr volt ott, és szerintem mindegyikük látása jobb mint az enyém. Mégis, már a beszéd közben kiszúrtam a földön egy fekete pénztárcát. Ahogy vége lett az eseménynek már ugrottam is felvenni. A többiekkel együtt megnéztük: pénz nem, csak iratok voltak benne. Egyből eszembe jutott az Indul a bakterházból Regős Bendegúz, aki hasonlóképpen járt. Mondta is, hogy látja, milyen nehéz becsületes úton meggazdagodni.

De vissza a bukszához!

Úgy döntöttem, hogy nem azt csinálom mint szinte mindenki, hogy pár lájk reményében kiteszem a Facebookra, hanem bejárom a törvényes utat. A közösségi oldalon ugyanis mindennaposak a hasonló bejegyzések: 

megtaláltam X. Y. iratait, ha keresné, átveheti nálam.

Ráadásul a feladó általában kiteszi a megtalált papírról készült fényképet is, úgy, hogy a tulajdonos összes adata látszódik. Ez pedig a legnagyobb ballépés.

Szóval ha nem is kedden, de csütörtökön eljutottam a rendőrségre. Megmondom őszintén, sokkal bonyolultabb huzavonára számítottam. Például, hogy egy nyomozó olyan keresztkérdéseket tesz fel, hogy mennyi pénz nem volt a tárcában.

De nem, nagyjából öt perc alatt végeztem. A Szeged Rendőrkapitányság portáján egy fiatalember felírta, hogy mi volt a tárcában, elkérte az adataimat, és már mehettem is. Tehát mindössze ennyi, hogy törvényesen adjunk le egy talált iratot. Egyébként a becsületes megtalálók ne idegeskedjenek: a tulajdonos nem állíthatja, hogy pénzt vettek ki a tárcából, mert az gyakorlatilag bizonyíthatatlan. Viszont azt jó ha tudják, hogy ha kivesszük belőle a pénzt, akkor bűncselekményt követünk el. Aki pedig valamiért nem akar a rendőrségre menni, a kormányablakokban is leadhatja a papírokat. Így jártam el törvényesen, és tiszta is a lelkiismeretem. Tegyenek így maguk is, felejtsék el ebből a szempontból a közösségi oldalakat!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában