Helyi közélet

2024.02.06. 08:40

Vármegyénk is zöldül márciustól

Egyetlen nap alatt tízezer sorfa talált gazdára 543 településen az idén negyedik alkalommal meghirdetett Településfásítási Programban. Vármegyénkből is több település sikerrel pályázott.

Tamási Anna Éva

Több Csongrád-Csanád vármegyei település is sikerrel pályázott.

Fotó: Török János / Illusztráció

Az Agrárminisztérium 2024 elején hirdette meg a program negyedik ütemét, amelynek keretében a 10 ezer fő alatti települések pályázhattak. A tárca által indított zöldítési kezdeményezés iránt továbbra is hatalmas az érdeklődés. Az elmúlt három évben 46 ezer sorfát ültettek el 1500 településen, ennek ellenére háromszoros volt a túljelentkezés az idei újabb mennyiségre. A tavaszi ültetési időszakra 4000 darab, míg az őszire 6000 sorfa volt elérhető. A rendelkezésre álló mennyiség egyetlen nap alatt elfogyott.

Az érdeklődők 13 fafajból választhattak, településenként minimum 10, maximum 30 darab sorfát, méghozzá szép példányokat: 10-14 centiméter törzskörmérettel, földlabdával együtt 2-5 méter magasan.

Minden vármegyébe jutott fa az idei projekt keretében, több Csongrád-Csanád vármegyei település is sikerrel pályázott. Amint a minisztériumtól megtudtuk, zöldülni fog szűkebb pátriánkban Öttömös, Dóc, Pusztaszer, Kübekháza, Baks, Csanytelek, Zákányszék, Apátfalva, Zsombó, Domaszék, Mórahalom, Kistelek és Sándorfalva is.

A legtöbb igénylés egyébként Somogy vármegyéből érkezett, ott 48 település gazdagíthatja környezetét. A legkisebb igénylő település a mindössze 27 lakost számláló Lendvajakabfa, míg a legnagyobb a 9943 fős Balatonalmádi volt.

Az ország legnagyobb belterületi fásítási programja márciusban a sorfák kiszállításával folytatódik, az ültetést az önkormányzatok, helyi civil szervezetek végzik majd. A fákról és azok szállításáról a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. gondoskodik. A program lebonyolítását az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja.

Az ország fával borított területének növelése tehát továbbra is az agrártárca kiemelt célkitűzései közé tartozik, ezt jelzi az is, hogy 2024-ben a Közös Agrárpolitika keretein belül az erdőtelepítési pályázatok kiemelt helyen szerepelnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában