Helyi közélet

2024.03.25. 20:00

Felsősök tanítják a természettudományokat az alsósoknak a vármegye több iskolájában – Galéria

A vármegye 6 általános iskolájában működik már a Tutor program, mely során felsősök tartanak kísérletezős természettudományos órát alsósoknak. A különleges közösségi élmény célja, hogy megszerettesse a gyerekekkel ezeket a tantárgyakat.

Timár Kriszta

Szivárvány és vulkán is készült a diákok által vezetett természettudományos órán. Fotó: Karnok Csaba

A természettudományos tantárgyak egyre csökkenő óraszámban vannak jelen a Nemzeti Alaptantervben. Emiatt ma már szinte alig van idő a tanórákon kísérleteket bemutatni, miközben éppen ezek keltik fel leginkább a gyerekek figyelmét. Ezt a problémát hidalja át a Tutor program. A MTA-SZTE Digitális Tanulási Technológiák Kutatócsoport részeként futó programot évekkel ezelőtt az Arany János Általános Iskolában indították el egyetlen rendezvény részeként, a sikere azonban olyan nagy lett, hogy mostanra a vármegye 6 iskolájában dolgoznak ezzel a módszerrel.

 Az iskolánkban voltak úgynevezett alsós-felsős testvérosztályok, számukra szerveztünk egyszer egy olyan programot, mely során a nagyobbak mutattak be a kicsiknek biztonságos kísérleteket. A sok pozitív visszajelzés miatt ez az iskola éves programjának részévé vált, sőt kapcsoltunk hozzá elő- és utóméréseket. Miután kiderült, hogy a kortárs tanítás már ebben a korban is működő dolog, immár egyetemi és akadémiai háttérrel más iskolákban is megvalósítottuk

 – beszélt a Tutor program kezdetéről az ötletgazda, Kissné Gera Ágnes, az Arany János Általános Iskola korábbi igazgatója. 

 A program elsődleges célja a természettudományok megkedveltetése a gyerekekkel egy közösségi élményen keresztül. Egy tanévben hat foglalkozást szervezünk napközi idejében: a hatodikosok magyarázzák el a kísérleteket a negyedikeseknek, a kicsik pedig azokat végre is hajtják. Közben megbeszélik a tapasztalatokat és kérdezni is lehet. Természetesen, csak veszélytelen, háztartásban is fellelhető anyagokkal dolgoznak

 – magyarázta Korom Erzsébet, a SZTE Neveléstudományi Intézet tanszékvezető egyetemi docense.

A program egyik résztvevő iskolája a Rókusi Általános Iskola, ahol hétfőn többek között vulkánt készítettek ecet és szódabikarbóna segítségével, illetve kémcsőszivárványt ételfestékekkel. 

 Ez tanulás és szórakozás is

 – összegezte élményeit a negyedikes Marci. De úgy láttuk, a hatodikosok is élvezték a kísérletezős délutánt, ahol ők lehettek a „kistanárok". Amely feladatra természetesen olyan komolyan felkészültek, hogy közben észrevétlenül ők is sokat tanultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában