Helyi közélet

2024.03.10. 13:06

Két ország diákjai versengtek a makói döntőben

Regionális fogyasztóvédelmi diákverseny nemzetközi döntőjének adott otthont szombaton a makói Návay Lajos Technikum. Összesen 24 csapat 62 diákja mérte össze a tudását a Dél-Alföldről, illetve a szerbiai Vajdaságból. A házigazdák nem nyertek, de jól szerepeltek.

Szabó Imre

A téli szünet után kezdték a lányokkal a munkát.

Fotó: Szabó Imre

 Valamilyen fogyasztóvédelmi témájú prezentációt kellett összeállítani, majd azt élőben bemutatni először a hazai, majd a mostani, nemzetközi döntőn 

– avatott be a több fordulós tanulmányi verseny menetébe a Pupákok nevű, 11. évfolyamosokból álló hazai csapat szóvivője, a makói Vetró Barbara (rajta kívül Vince Kinga, Savanya Réka és Mészáros Anna voltak a tagok). Ők az ételérzékenység témáját választották, mindenek előtt azért, mert egyikük ebben érintett. A nemzetközi zsűri előtt 10 perc alatt kellett bemutatniuk az anyagot.

Mindez a hétvégén, a Návay Lajos nevét viselő makói technikum épületében történt, itt rendezték meg ugyanis a Dél-alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület által meghirdetett verseny nemzetközi döntőjét. Összesen 24 csapat 62 diákja mérte össze a tudását a Dél-Alföldről, illetve a szerbiai Vajdaságból. A házigazda iskolából a helyi fordulóból 4 csapat jutott ide be 12 diákkal. 

Nem lejtett hazai pálya

A versenynek 13 éves hagyománya van, a nemzetközi döntőt azonban eddig mindig a Vajdaságban rendezték – most először Magyarországon. A Keri igazgatója, Papós András szerint ez annak köszönhető, hogy diákjaik gyakran szereztek első helyet. A hazai pálya nem lejtett: a 7-10. osztályosok mezőnyében a zentai Dávid Orsolya nyert az ottani Kereskedelmi és Közgazdasági Iskolából, mögöttük a szerbiai Mohol együttese végzett (Nikola Jovanovity, Pavle Jaksity), míg a házigazdák Hágen Cintia Krisztina és Czövek Krisztina alkotta kettőse harmadik lett. A felsőbb évfolyamosok közül a szegedi Krúdy Gyula Szakképző Iskola Fantasztikus négyes fantázianevű csapata (Rácz Boglárka, Suta Kinga, Szöllős Zsófia Alexandra és Szabó Máté) ért el első helyezést – Szekeres Dóra Lili és Szekeres Krisztián a Návayból ezüstérmet kapott. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Aszalai Sándor, Czakó Boglárka és Sándor Katrin léphetett, társaságuk Sokat ígér, keveset ad néven jött a szentesi Zsoldosból.

A prezentációkat rangos nemzetközi zsűri értékelte. Fotó: Szabó Imre

Lovász Edit, az iskola oktatója, a csapat felkészítője azt mondta a Délmagyarországnak, hogy januárban, a téli szünet után kezdték a lányokkal a munkát. Hetente találkoztak, széleskörű gyűjtőmunkát és kérdőíves felmérést végeztek, a feladatokat pedig megosztották. Az iskolai fordulót ők nyerték meg. 

Itt a kereskedelmet tanuló diákok a tananyag részeként ismerkednek meg a fogyasztóvédelemmel. Ez a tudás természetesen nem csak a majdani munkájuk során lesz hasznos, vásárlóként is jól jön

 - hangsúlyozta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában