Helyi közélet

2024.03.13. 18:38

Makón köszöntötték a vármegye kiválóságait – Galéria

Halmágyi Pál történész lett vármegyénk új díszpolgára, a Csongrád-Csanád Vármegyéért kitüntetést hárman kapták meg a vármegyei önkormányzat Makón megtartott március 15-i ünnepségén. A kitüntetettek között volt kollégánk, Suki Zoltán is, aki sajtódíjat vehetett át.

Szabó Imre

Kollégánk, Suki Zoltán is kitüntetést kapott a vármegye makói ünnepségén. Fotó: Török János

Fotó: torokjanosphoto.hu

A Csongrád-Csanád vármegyei önkormányzat minden évben másutt tartja március 15-i ünnepi megemlékezését. Idén a makói városháza díszterme adott otthont az eseménynek.

– A magyarság az elmúlt évszázadok során számos alkalommal szembesült sorsfordító kérdésekkel – emlékeztetett ünnepi beszédében Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere. Hozzátette, híres elődeinknek megvolt ezekre a máig érvényes válasza: szabad, hazaszerető, nemzeti hagyományainkat és ezer éves keresztény kultúránkat büszkén valló világot akarunk építeni.

Gémes László vármegyei elnök köszöntőjében a jeles napra emlékezve többek között arról beszélt, hogy fontos szem előtt tartani a múltat és fenntartani a magyar nemzet nevét, nyelvét és kultúráját a világban.

– A mai napon az akkori magyarok bátorsága, szabadságszeretete előtt hajtunk fejet – hangsúlyozta. Úgy vélte, ugyanez a tenni akarás jellemzi azokat a kiválóságokat, akikből szerencsére sok van vidékünkön.

A beszédeket követően adták át a vármegyei közgyűlés idei elismeréseit. Halmágyi Pál történész lett a vármegye új díszpolgára, a Csongrád-Csanád Vármegyéért kitüntetést pedig hárman kapták meg: Szekeres Veronika, a vármegyei vöröskereszt nyugalmazott alelnöke, Szántó Ágnes fül-orr-gégész főorvos és az Alföldvíz Zrt. ágazatvezetője, Varga Zsolt. Az Év Vállalkozója a vármegyében Bozó Gábor, a Gestamen Zrt. vezérigazgatója lett. Csongrád-Csanád Vármegye Sportjáért és Ifjúságáért elismerést Pengő László szívtranszplantált sportoló, Benedek Tibor pedagógus, illetve Ottlik Sándor labdarúgóedző vette át. Kollégánk, Suki Zoltán újságíró-riporter munkáját a vármegyei sajtódíjjal ismerték el. Az elismeréseket Gémes László, a mellé járó ajándékot a házigazda polgármester adta át.

– Számomra azért különösen megtisztelő, mert a vármegyétől kaptam, én pedig a csanádi térség számos településén otthon érzem magam – mondta a díszpolgári címről Halmágyi Pál, a makói múzeum nyugalmazott igazgatója. Megjegyezte, a kutatást, publikálást 75 évesen sem lehet abbahagyni. Jelenleg egy olyan kötet szerkesztésében vesz részt, ami egy első világháborús makói katona, Boros István képeslapjait dolgozza fel.

Kollégánk, Suki Zoltán 7 éve dolgozik lapunknál, bűnügyekkel, a migrációval és politikával foglalkozik – utóbbi témáról azt mondja, eleinte nem szerette, de mostanra megkedvelte. – Kicsit most feszélyezve éreztem magam, mert hosszú nadrágot és zakót kellett felvennem, pedig ilyenkor nem így öltözöm – mosolygott a díjátadó után. Erre utalva úgy fogalmazott, szerinte a tiszteletet nem az öltözékkel lehet megadni, hanem azzal, hogy tisztességesen számolunk be arról, ami történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában