Helyi közélet

2024.03.26. 07:40

Megújulnak a makói Kálvária keresztjei

Makó egyik szép műemléke, a Kálvária templom előtt álló három kőkereszt 155 év után megújul – tájékoztatta a Délmagyarországot Szikszai Zsuzsanna, a József Attila Múzeum igazgatója. Az újraszentelés júniusban várható.

Szabó Imre

A munka indulásakor darura is szükség volt. Fotó: József Attila Múzeum

Mint megtudtuk, a munka a napokban, Módy Péter szobrászművész-kőrestaurátor vezetésével, Szigeti Márton és Szügyi László közreműködésével kezdődött meg. Első lépésként daruval kiemelték, majd részeire bontották a kereszteket. Érdekesség, hogy közben előkerült két korabeli pénzérme. Ezeket valószínűleg az akkori kőfaragó mester helyezte a középső kőkereszt vízszintes szárának közepére, jelezve az állítás időpontját.

A kálvária Jézus idejében a kivégzések keresztre feszítések helye volt. Földjében beásva álltak a keresztek függőleges szárai, ezekre húzták föl a vízszintes szárra fölszegezett halálraítélteket. 

A makói kőkereszteket „Isten dicsőségére építette Börcsög Ferenc és hitvese Varga Ágnes. 1869.” A középső kereszt 115 centi magas négyzetes hasáb alapzaton áll; maga a kereszt 260, az öntöttvas korpusz 93 centiméter nagyságú. A klasszicista timpanonnal ellátott stációkat 1880-ban az akkori hívek áldozatkészségéből állították. A kálváriához a főbb egyházi ünnepeken, így Gyertyaszentelőkor, Péter-Pál napján, a Szent Kereszt fölmagasztalásakor, Nagyboldogasszony ünnepén körmenet vonult. A húsvéti ünnepeken itt tartottak szentmisét, Szent Márk napján pedig mindig búzaszenteléssel egybekötött ünnep volt.

Szikszai Zsuzsanna intézményvezetőtől úgy tudjuk, a városi önkormányzat, a Szent István király plébánia és a József Attila Múzeum rekonstrukciós terve a Nemzeti Kulturális Alaptól még tavaly nyert 50 százalékos pályázati támogatást – a szükséges összeg másik felét a Szeged-Csanádi püspökség teremti elő. 

Szügyi László azt mondta, a keresztek fejrészét Módy Péter már a műtermébe szállította, a főoszlopokat a helyszínen fogják restaurálni, az öntöttvas korpusszal pedig ő foglalkozik majd. A megújult makói Kálváriát várhatóan június végén szentelik újra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában