Szegedi hírek

2024.03.05. 17:46

Pénzügyi tudatossággal milliókat spórolhatunk

Milliókat lehet spórolni egy jó hitelválasztással vagy egy megfelelő takarékossági programmal, nem mindegy tehát, mennyire vagyunk pénzügyileg tudatosak. Erről beszélt kedden középiskolás diákoknak Balogh László miniszteri tanácsadó.

Timár Kriszta

Középiskolásoknak beszélt a pénzügyi tudatosságról Balogh László miniszteri tanácsadó. Fotó: Gémes Sándor

Balogh László miniszteri tanácsadó, a pénzügyi tudatosság nagykövete tartott előadást a pénzügyi tudatosságról kedden a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán a Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikum diákjainak. Az esemény kapcsolódott a most elkezdődött Pénz Hét eseménysorozathoz, amelyet immár 10. alkalommal tartanak meg országosan, és amelyhez idén 1250 iskola csatlakozott. 

Fotó: Gémes Sándor

Balogh 10 évig dolgozott helyettes államtitkárként, a mai napig elkötelezettje annak, hogy terjessze a felelős pénzügyi gondolkodást.

A 21. században már nincs olyan esemény az életünkben, amihez ne tartozna pénzügyi cselekmény. Ahhoz, hogy az eseményeknek ne az elszenvedői legyünk, tudatosságra van szükség. Egy jó hitelválasztással akár milliókat lehet spórolni, de a megtakarításunkat sem mindegy, hova tesszük 

– sorolta a példákat. Hozzátette, a fiatalok ezekre az információkra még nagyon fogékonyak, ezért érdemes minél hamarabb elkezdeni a pénzügyi nevelésüket.

Fotó: Gémes Sándor

Balogh László előadását azzal kezdte, hogy felidézte: a kormány 2017-ben fogadta el a 7 éves pénztudatossági stratégiát.

Az öngondoskodási szemléletet sajnos még mindig nem sikerült kellőképpen erősíteni, nyugdíjra vagy más, pénzügyi célokra kevesen takarékoskodnak. Pedig már alacsony összegű havi megtakarítással is nagy összegeket lehet összegyűjteni még átlagos hozam mellett is – hangsúlyozta. Ellenpéldaként megemlítette a kínaiakat, ahol a család a fizetés felét félreteszi és a maradékból él minden hónapban. – Vannak tehát kultúrák, ahol a tartalékképzés evidencia. Ez pedig hasznos

 – jelentette ki.

Fotó: Gémes Sándor

A miniszteri tanácsadó a magyarok másik gyenge pontjaként a pénzügyi tervezést nevezte meg. Mit mondta, egy felmérés szerint 10 éve a családok 25 százaléka készített költségvetést és ez a szám ma sem több 30 százaléknál. Franciaországban ugyanakkor ugyanez a mutató 77 százalékon áll. 

Balogh a pénzügyi tudatossággal kapcsolatban kiemelte: a buktatókat, csapdákat és lehetőségeket minél előbb érdemes megismerni.

 A pénzügyi edukáltság mindenképpen segíteni tud a családok élethelyzetén. Hiszen aki tájékozott, azt nehezebb csőbe húzni 

– hangsúlyozta. Hozzátette, fiatal korban érdemes már elkezdeni a tudatos pénzügyi gondolkodást, hiszen ezzel megalapozható egy teljes életre szóló anyagi biztonság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában