Szegedi hírek

2024.03.06. 11:38

Piros, de mégis zöld az új szegedi troli

Majzik Attila

Fotó: szkt.hu

Környezetkímélő, klímasemleges városi, elektromos meghajtású személyszállítási járműveket szerzett be a Szegedi Közlekedési Társaság, áll a cég közleményében.

Az SZKT Szeged város támogatásával négy dízel autóbuszának elektromos meghajtású, felsővezeték nélküli üzemre is képes önjáró trolibuszra cseréjét határozta el. A járművek cseréjétől pozitív gazdasági és a környezeti hatást várnak. Gazdasági értelemben a becslések alapján a teljes hasznos élettartam alatt 47 millió forint üzemanyagköltségtől és 23 millió forint fenntartási költségtől szabadul meg a cég. A kibocsátás tekintetében 25 tonna CO2 megtakarítás várható évente.

Mint közölték, a cseh gyártótól érkező négy SOR TNS 12 típusú jármű festése, arculata illeszkedik a meglévő trolibuszaikhoz. Valamennyi jármű korszerű, energiatakarékos hajtásrendszerrel rendelkezik, akadálymentes alacsonypadlós kivitelű, rámpával ellátva a kerekesszékesek részére. A járművön 34 ülőhely és 43 állóhely található. A járművek tartozéka a légkondicionáló, a korszerű utastájékoztató berendezés és a fedélzeti bankkártyás jegyautomata is. A járműveken a megérkezést követően megjelenő jövőbeli matricázás a járművek „zöld” mivoltát lesz hivatott kiemelni.

A héten a cseh gyártó leszállította az első trolibuszt az SZKT telephelyére, de a többi jármű is megérkezik még ebben a hónapban. A járművek utasforgalomba állítása előtt a teljesítményelektronikai rendszer beállítása és az SZKT energiaellátó felsővezeték hálózatához hangolása, valamint járművezetői oktatások kapcsán utasok nélkül fog próbajáratként közlekedni a városi trolibusz hálózaton.

A beszerzés a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség állami költségvetésből nyújtott támogatása mellett valósul meg. A támogatás értéke csaknem 577 és fél millió forint, amelyhez Szeged városa 232,3 millió forint önrészt nyújt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában