Szegedi hírek

2024.03.22. 20:00

Spanyol diákok ismerkedtek Szegeddel - GALÉRIA

Az Erasmus+ diákmobilitási programban hét spanyol, andalúziai gimnazista érkezett a szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikumba, viszonozva a magyar diákok és tanárok múlt novemberi látogatását. Közös projekten dolgoztak, megismerkedtek Szegeddel, a pusztaszeri tájjal, a magyar konyhával, és felkeresték Budapest nevezetességeit is. Szombaton a Pick Szeged-Csurgó kézilabda-mérkőzés és a búcsúest vár rájuk.

Imre Péter Géza

Az Erasmus+ magyar-spanyol csapata, diákok és tanárok a Tömörkény gimnázium előtt. Fotó: Gémes Sándor

Az Erasmus+ programban az andalúziai Adrából érkezett hét spanyol és hét tömörkényes diák vett részt. Csoportokba osztva azon dolgoztak, hogy négy, jelenleg még nem európai uniós országot – Izlandot, Törökországot, Szerbiát és Ukrajnát – képviselve megindokolják felvételüket a nemzetközi szervezetbe. Ehhez prezentációt kellett készíteniük, majd érvek és viták mentén meggyőzni az EU képviselőit, vagyis most tanáraikat alkalmasságukról – közölte Máté Soma és Patkós Bence, a szegedi Tömörkény gimnázium spanyolországi diákmobilitásokért felelős két tanára.

Kapcsolat

– Az adrai gimnáziummal másfél éve vettük fel a kapcsolatot, akikkel közösen szerveztük meg diákmobilitási programunkat, majd tavaly novemberben náluk tölthettünk egy hetet. A diákok családoknál laktak, akárcsak itt Szegeden, így a szülők is kulcsszerepet vállaltak a program sikeres megvalósításában – mondta Máté Soma.

Programok

A spanyol delegáció a tanárokkal múlt szombaton érkezett, vasárnap Szeged városával ismerkedtek, megnézték az NB I-ben röplabdázó Nagy-Hegyesi Réka meccsét, aki szintén tagja a Tömörkény Erasmus-csapatának. Hétfőn megmutatták vendégeiknek az iskolát, valamint a spanyol-magyar kéttannyelvű tagozat diákjai előadták nekik azt a díjnyertes, saját színdarabot, mellyel április végén képviselik hazánkat a spanyol két tanítási nyelvű gimik nemzetközi fesztiválján Varsóban.

– Utána Pusztaszerre és környékére szerveztünk kirándulást, ahova hétfőn délután érkeztünk, és a keddet is ott töltöttük. Ez nagy élményt jelentett vendégeinknek – elevenítette fel a pusztaszeri kötődésű Máté Soma, megemlítve, hogy szerdán iskolai nap következett, majd csütörtökön Budapestre utaztak. 

– Ez kulturális nap volt, megnéztük a Szent István Bazilikát, a budai várat, a Halászbástyát, a Mátyás templomot, a nap végén pedig az Országházba látogattunk el  – sorolta Patkós Bence. Pénteken zárták a már említett iskolai EU-projektet.

Pick-meccs és búcsúest

Szombaton az OTP Bank-Pick Szeged–Csurgó bajnoki férfi kézilabda-mérkőzés és a búcsúest vár a 14 diákra és tanáraikra. Azt már a zárás előtt elmondta Patkós Bence és Máté Soma, hogy az 5 éves Erasmus+ programban szeretnék fenntartani a kapcsolatot az andalúziai gimnáziummal. 

– Életre szóló élmény volt, barátságok szövődtek – jegyezték meg.

A pár

Szélpál Csenge és Francisco López Adrában és Szegeden is egymás családjánál voltak elszállásolva, így alkottak egy párt a programban. 

– Jó közösség formálódott, megismerkedtünk a spanyol kultúrával, sok eredeti és érdekes dologgal találkoztunk, illetve fejleszthettük a spanyol és az angol tudásunkat – összegzett Csenge. 

– Ez az első Erasmus+ ösztöndíjas programom. Magyarországon még nem jártam, nagyon szép, és sok mindent másképpen csinálnak, mint mi odahaza. Tetszett a Dóm, nagyon finom a halászlé, a brassói és a somlói galuska. Köszönöm! – mondta végül magyarul, mert az angol mellett Francisco a mi nyelvünket is tanulja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában