Helyi közélet

2024.03.05. 14:48

Szebb lesz a makói Hagymatikum környezete – Fotók

Megszépülnek a Hagymatikum körüli épületek fürdőre néző homlokzatai az új részleg megnyitásáig – hangzott el kedden a munkálatok egyik helyszínén, a Makovecz téren. A Bérpalota esetében remény van a külső teljes felújítására is.

Szabó Imre

A Hagymatikum körül állványerdő borítja az épületeket, folyik a munka. Fotó: Szabó Imre

 A Hagymatikum új részlege március 24-én, délelőtt 10 órakor megnyílik. Annak érdekében, hogy turistacsalogató látvány fogadja a vendégeket, az önkormányzat egyeztetett, majd összefogott a tulajdonosokkal és vállalkozók is tettek felajánlásokat

 – mondta el keddi sajtótájékoztatóján a város polgármestere, Farkas Éva Erzsébet a már javában zajló munkálatok hátteréről.

Elhangzott, a régi városháza Makovecz térről látható homlokzata a tulajdonosnak köszönhetően ölt új külsőt. A Szép utcáról a Makovecz térre vivő út mentén álló magánház homlokzata, illetve kerítése vállalkozói felajánlásnak köszönhetően lesz mutatósabb, a Teleki utcai egykori rendőr-kapitányságon pedig ugyancsak a tulajdonos végez homlokzati felújítást. Később a díszítőelemek is visszakerülnek rá. A szomszédos kereskedői udvarnál az építkezés alatti útlezárásért adott kompenzációból száll be a költségekbe 50 százalékkal az önkormányzat. A volt pénzügy palota homlokzatát, kerítését pedig maga a város hozza rendbe.

A Bérpalotáról a városvezető elmondta, ennek Makovecz térre néző homlokzatát és kerítését részben vállalkozói felajánlás révén, részben a bő 30 százalékos önkormányzati tulajdonrész után jövő év végéig fizetendő közös költség terhére szépítik meg. A ház közös képviselője, Zeitler Ádám hozzátette, a lakóközösség korábban saját költségén is végzett felújításokat: megerősítették a tetőt, az udvaron pedig 300 négyzetméternyi falfelületet festettek újra. Elhangzott az is, hogy van remény az épület teljes homlokzatának és tetőhéjazatának megújulására is. Jelenleg tárgyalások zajlanak egy befektetővel, aki az épület tulajdonának egy részéért cserébe hajlandóságot mutat megszervezni a beruházást. Ehhez természetesen a ház közgyűlésének jóváhagyása is kell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában