Helyi közélet

2024.04.21. 19:00

A vásárhelyiek sarlót vennének a Szántó Kovács János szobornak, hogy levágja a füvet

Kizöldült a Kossuth tér Ótemplom és Sarokház körüli része. A hetek óta magára hagyott építési területet visszafoglalta a természet. Szépen virít a fű, benne pipacsok piroslanak, szarkalábak lilulnak. Néhány vásárhelyi polgár gyűjtést tervez a Szántó Kovács szobornak, hogy sarlót tudjon venni magának, de felmerült a gyomnövény simogató túra ötlete is.

Kovács Erika

Szántó Kovács János szobra most pipacsokban gyönyörködik a főtéren. Fotó: Kovács Erika

Vásárhely belvárosának rekonstrukciójára 200 millió forintot fordít a város, aminek az egyik célja, hogy zöldebb legyen a Kossuth tér. A sétautakkal ellátott pihenőövezetet a visszakeringetős vízjátékkal, interaktív elemekkel és változó mélységű medencerészekkel ugyan nem látni, de a zöldülés már előrehaladott állapotú.

A területen hetekkel, sőt, hónapokkal ezelőtt leállt az építkezés, aminek pénzügyi okai lehetnek. A fővállalkozó, információink szerint, nem fizette ki az alvállalkozókat. A belváros Sarokház előtti rekonstrukciójának május végére kellene elkészülnie, az Ótemplom körül pedig júliusra, de erre egyre kevesebb az esély. Az önkormányzat nem tud kilépni a szerződésből, mert azt „elbaltázták” a hivatal munkatársai. A polgármester maga jelentette be, hogy ha a kivitelező időnként csupán egyetlen fűszálat is megmozgat 40 napon belül, és ez bekerül az építési naplóba, akkor nem lehet a szerződést arra hivatkozva felmondani, hogy ott nem zajlik munkavégzés.

Erre pedig kínosan ügyel a cég, időnként egy-két ember megjelenik a munkaterületen, ami mára a háborítatlansága okán kizöldült. A fű egyre nagyobb, szépen virít benne a pipacs, szarkaláb, kamillavirág és a pásztortáska. Lassan olyanná válik, mint egy rét. A Zayos Bukta visszatér nevű közösségi oldalon már felvetették, hogy gyűjtést kellene rendezni a téren álló Szántó Kovács János szobornak, hogy tudjon magának egy sarlót venni, de azt is, hogy a munkaterületen gyomnövény simogatót kellene kialakítani.

A „manikűrözött gyepet” egyébként a város polgármestere nem szereti. Márki-Zay Péter még 2020. augusztus 1-jén a közösségi oldalán egy bejegyzésében azt írta, „A környezetvédelem és a biodiverzitás érdekében nem mindegy, mekkora felületeken van manikűrözött gyep egy városban – a legdrágább és környezetszennyezőbb megoldás a benzinnel levágott és tengelyen elszállított, drágán deponált zöldhulladék.”

Lehet, hogy ez az elgondolás állhat a munkaterület „kizöldülése” mögött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában