Nem javult a lakossági szemetelés Vásárhelyen sem

2024.04.05. 17:30

Állati tetemek és kiszuperált tévék a városi erdősávoknál

Újabb halom hulladékot raktak le a vásárhelyi Kása erdőben, Új-Kishomoknál. A lakosság tudatos része továbbra is harcol a szeméttel, a közterület felügyelet szerint szerint továbbra is sok az illegális eset.

Tábori Szilvia

Kupac Új-Kishomokon a Kása erdőnél. Fotó: Tábori Szilvia

Csak egyszer kapnám rajta

 – szólt ki a sofőr egy éppen a Kása erdő mellett Új-Kishomok felé haladó autóból, majd megállt és percekig csak értetlenül nézte a kupacot. Mint azt név nélkül lapunknak mondta: egy időben rendszeresen a csatorna partjához hordták a szemetüket az emberek nagy halomban. Ott álltak a zsákok, a kiszuperált hűtő, tévé akár. De jó ideje már nem raktak le nagyobb mennyiségű hulladékot, viszonylag tiszta volt a terület. Fogalma sincs, mi vezérli az ilyeneket.

Fotó: Tábori Szilvia 

A Kása erdő kishomoki széle valóban sokáig közkedvelt szemétlerakónak számított, utána – egy darabig – mintha ritkábban termelődtek volna újra a kupacok. 

Az útszéli szemét egyébként továbbra is jellemző a környéken, de olyanról is lehetett hallani, hogy Kishomok úgynevezett öreg részén, a Zölderdő és Polgár utca környéki erdős területnél nejlonzacskóba csomagolt elhullott állati tetemeket, zömében macskákat, szárnyasokat dobált szét valaki rendszeresen. 

Fotó: Tábori Szilvia 

Nem olyan régen egymástól függetlenül két önkéntesen összeverődött csapat is szedte a szemetet Kishomokon. Előbbiek a Kishomok és Népkerti közötti útvonalon, a kerékpárút mentén haladva zsákolták az eldobált hulladékot, köztük pizzás dobozt, sörös dobozokat, üres boros flakonokat és még rengeteg mindent. A másik társaság a Kása erdő szélétől, a Bordás utca végétől a Zrínyi utcai kereszteződés felé haladva ugyancsak több mint tíz nagy zsák lakossági szemetet szedett össze. Köztük jellemzően energiaitalos dobozokat, pet palackokat, egyéb műanyag hulladékot.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat közterület-felügyeletétől megtudtuk: a város közigazgatási területén belül jellemzően a külterületi bekötőutak mentén, erdősávokban, csatornapartok mellett, illetve belterületen a társasházak hulladékgyűjtő edényei és a szelektív hulladékgyűjtő szigetek edényei környezetében helyeznek el illegálisan hulladékot. Javulást, szemléletváltást ezen a téren nem tapasztaltak. Lakossági bejelentés, illegális szemételhelyezés ügyében rendszeresen érkezik a hivatalba: hetente átlagosan 4-5 alkalommal. Ahogy a közterület-felügyelők is észlelnek eseteket járőrözéseik alkalmával. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában