Szegedi hírek

2024.04.11. 14:00

Betelt a pohár: összegyűjtik Szegeden a kerékpárroncsokat

Hadat üzennek a kerékpárroncsoknak Csongrád-Csanád vármegye székhelyén a roncsautók elszállításáról szóló önkormányzati rendeletet módosításával. Ha a képviselő-testület pénteken jóváhagyja, akkor a jövőben nemcsak a közterületeken hagyott gépkocsitorzókat, hanem a régóta használaton kívüli biciklitorzókat is elszállíthatják az utcákról.

Jeszenszky Zoltán

20230408 Szeged Elhagyott kerékpárok. Fotó: Gémes Sándor GS Délmagyarország

Csak márciusban 137 olyan kerékpárroncsot számoltak össze Szeged belvárosában a közterület-felügyelők, amelyet láthatóan régóta nem használ senki. Az elhagyott vagy hiányos biciklik különösen gyakoriak a Mars téri autóbusz-pályaudvar, valamint az Indóház téri vasútállomás környékén, de belváros szerte beléjük lehet botlani. 

Kerékpárroncsok mindenfele

A legtöbbször rozsdás, leeresztett kerekű, hiányos felszereltségű, koszos, sérült biciklitorzók csak feleslegesen foglalják a helyet a kerékpártárolókban, valamint rontják az utcaképet. Több lakossági bejelentés is érkezett már emiatt a közterület-felügyelethez, de ők nem tudtak ez ellen mit tenni. Nincs, vagyis eddig nem volt olyan jogszabály, ami alapján a kerékpárroncsokat az önkormányzat elszállíttathatná az utcákról. 

Módosítják a helyi rendeletet

A szegedi önkormányzat ezen szeretne változtatni. Mégpedig úgy, hogy módosítják azt a helyi rendeletet, ami lehetővé tette a roncsautók elszállítását a vármegyeszékhely utcáiról. 

A jogszabályt kiegészítenék az elhagyott kerékpár definíciójával. Ezalatt olyan járművet értenek, „amelyet a tulajdonosa vagy birtokosa a közterületen elhelyez, és annak közterületen történő tárolásának tilalmára vonatkozó tájékoztatás járművön való elhelyezésétől számított 10 napon belül a közterületről nem távolít el, ezáltal attól megválik.” 

A módosítás előkészítésekor Békéscsaba, Miskolc, Orosháza, valamint két budapesti kerület önkormányzatával is egyeztettek. 

Eltűnnek a biciklitorzók 

Szegeden 2020 januárjától van lehetőség arra, hogy az utcákon hagyott autóroncsokat az önkormányzat elszállíttassa. Tavaly 88 darab, 2022-ben pedig 46 gépkocsironcsot gyűjtöttek össze a megyeszékhely utcáiról, parkolóiból. 

Ha a képviselő-testület a rendeletmódosítást pénteken elfogadja, a biciklitorzókat is elszállíttatja majd az önkormányzat a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. bevonásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában