Szegedi hírek

2024.04.12. 12:25

Elherdált lakásvagyonról és egy furcsa jogi helyzetről is szólt a közgyűlés – Galéria

A szokottnál nyugodtabban telt a pénteki szegedi közgyűlés, attól eltekintve, hogy Szabó Bálint kis híján megakadályozta az egészet. Kovács Tamás gazdasági alpolgármester szokása szerint mindenért a Fideszt okolta, a jobboldali képviselők pedig azt mondták, hogy a kormány folyamatosan fejleszti Szegedet.

Suki Zoltán

A kormány folyamatosan fejleszti Szegedet a jobboldali képviselők szerint.

Fotó: Karnok Csaba

Pénteken reggel 9 órakor kellett volna elkezdődnie a szegedi közgyűlésnek, de akkor még nem látszott, hogy ez meg is történik. Ugyanis a mandátumától megfosztott Szabó Bálint elállta a bejáratot, nem engedte be a képviselőket. Később azonban olyan történt, ami a közgyűlésben eddig soha. Szabó Bálint képviselőként vehetett részt az ülésen. Közben kiderült, hogy a Pécsi Törvényszék hatályon kívül helyezte azt a végzést, ami szerint jogerősen lezárult a Szabó Bálintot képviselői mandátumától megfosztó eljárás.

A közgyűlés innentől kezdve a „normális” menetben folytatódott. A gazdasági alpolgármester megint elmondta, hogy a kormány tehet minden rossz dologról, ami az országban történik, nem ad támogatást, egy fillért sem. Persze a BYD autógyárról megfeledkezett Kovács Tamás, aki szerint stabilan gazdálkodik Szeged.

A fideszes Tápai Péter arról beszélt, hogy nem érti, miért panaszkodik Kovács Tamás, amikor saját maga szerint is minden rendben van a városban.

Haág Zalán, a KDNP frakcióvezetője is arról beszélt, hogy az elmúlt években milliárdos kormánytámogatások érkeztek Szegedre és a környékére, továbbá arra szólította fel a baloldali képviselőket, hogy figyelmeztessék az Európai Unióban ülő társaikat, hogy ne tartsák vissza az országnak járó támogatásokat.

Később megint Kovács Tamás következett, a városi cégek tavalyi évéről szóló napirendnél. Az alpolgármester megismételte a tőle már megszokottakat, hogy a kormány rossz, de ő a jó. Közben elfelejtett beszélni arról, hogy az országban a Szegeden az egyik legdrágább a tömegközlekedés, miközben a szolgáltatás színvonala egyre csak romlik.

Tápai Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a járműveken nincs fűtés és klíma, ráadásul a trolik és a villamosok is egyre gyatrább állapotban vannak.

A fideszes Német Ferenc pedig arról beszélt, hogy a város azt IKV-n keresztül elherdálja a vagyonát. Szerinte a lakásállomány folyamatosan csökken, amit nem szabadna engedni.

Tárgyalták a képviselők a közterületi járműtárolás tilalmáról szóló rendelet módosítását is. A városban – főként a vasútállomás és a buszpályaudvar környékén – a márciusi felmérés szerint 137 elhagyott, biciklironcs található. A módosítás után ezeket a közterület-felügyelők elszállíthatják.

Az önkormányzat változatlan feltételekkel, két évvel – 2026 végéig – meghosszabbítaná a helyi autóbuszvonalak működtetésére kötött szerződést a Volánbusz Zrt.-vel. Amennyiben erre a céget felügyelő Építési és Közlekedési Minisztérium nem ad engedélyt, a szolgáltatásra 8+2 évre közbeszerzést írnak ki.

A közgyűlés végén, zárt ülésen döntöttek arról a képviselők, hogy pedagógus életműdíjat kap Mező Tamás Zsolt nyugalmazott kémia–fizika szakos tanár, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium volt oktatója, Tóthné Lengyel Mária nyugalmazott matematika–kémia szakos tanár, a Szegedi Dózsa György Általános Iskola oktatója, és Vörös Lászlóné, az Óvodák Igazgatóságának nyugalmazott tagintézmény-vezetője.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában