Makón még vitatkoznak rajta, másutt már megszokott

2024.04.08. 13:44

Parkolás: Ingyen vagy pénzért?

Nagy vihart kavart a napokban Makón, amikor megírtuk, elképzelhető, hogy a jövőben a városba látogatóknak fizetniük kell a parkolásért. Utánanéztünk és kiderült, a vármegyében a parkolási díj Makón kívül mindenütt megszokott dolog – ráadásul az ötlet a Maros-parti városban sem újdonság.

Szabó Imre

A figyelmetlen sofőröket "Mikuláscsomag" várhatja. Vármegyénk legtöbb városában kell fizetni a parkolásért.

Fotó: Bús Csaba/MW

Ami a vármegyeszékhelyet illeti parkolási szempontból, tavalytól olyan utcákban is díjat kell fizetni, ahol korábban nem. Ahogyan az várható volt, sok, korábban zsúfolt parkoló szinte teljesen kiürült – főleg Újszegeden volt látványos a változás. A közgyűlés tavaly fogadta el a baloldali városvezetés parkolási rendeletet módosító javaslatát. Úgy döntöttek, hogy néhány, a nagykörúton túli részen is fizetni kell, de az újszegedi liget környékén és a Torontál téren parkolóknak ugyancsak a zsebükbe kell nyúlniuk. Ráadásul a városban a legdrágább a parkolás az országban. A zöld zónában 650, a sárgában 360, a kékben 260, a lila zónában pedig 165 forintot kell fizetni óránként. Utóbbi az a zóna, ahol tavaly még nem kellett fizetni. Mivel a zónák is bővültek, be kellett szerezni 125 darab új parkolóautomatát 500 millió forintból.

125 darab új parkolóautomatát telepítettek Szegeden.
Fotó: Karnok Csaba

Hódmezővásárhelyen két parkolási övezetet alakítottak ki. Az egyik a belvárost érinti, a másik pedig a strand parkolóját. Az előbbiben reggel 8 és este 6 között, az utóbbiban reggel 6 és este 9 között kell fizetni. A díjak utoljára 2022. július 1-jén változtak. Egy óráért 250 forintot kell fizetni, a napijegy 1000 forintba kerül. Emellett többféle havi- és éves bérletből is választhatnak a vásárhelyiek. A lakóhelyhez kötött éves lakossági-, a dolgozói-, illetve az egészségügyi várakozási bérlet 10 ezer 800 forint. A havi övezeti várakozási bérlet természetes személyeknek 6 ezer, gazdálkodó egységeknek 9 ezer forint. Éves bérletet pedig 60 ezer, illetve 90 ezer forintért válthatnak. Létezik éves, felmutatóra szóló bérlet is, ami mindkét övezetben érvényes – ez 250 ezer forintba kerül. Az utóbbi időkben egyébként bővült a fizetős területek köre, például a Zrínyi utcán, a kórház és a mentőállomás között, illetve az Ady utcán, a járási hivatallal szemben, a strand oldalában.

 Hódmezővásárhelyen a parkolási díjak utoljára 2022. július 1-jén változtak.
Fotó: Szabó Imre

Csongrádon a városban ingyenes a parkolás, de a Körös-toroki üdülőterületen a strandszezon ideje alatt nem. A gépjárművek óránként 120, az autóbuszok pedig 360 forintért parkolhatnak a strand mellett. Napijegy is van, a gépjárműveknek 800, a buszoknak 2 ezer 400 forintért, az egész szezonra szóló parkolóbérlet ára pedig 12 ezer 500 forint.

Szentesen a fizetőparkolásra kijelölt várakozási területek egységes övezetet alkotnak és nagyjából a belvárost fedik le, zónák nincsenek. A fizető parkolóhelyek száma 955. Jegyet 19 parkolóórából lehet vásárolni. A parkolási díj óránként 200 forint, a napijegy 1200-ba kerül. A legkisebb díjat negyedórányi várakozásért kell fizetni – ez 50 forint. Díjkötelezettség munkanapokon, reggel 8-tól délután 5-ig van.

Makón sem új az ötlet

A Maros-parti városban jelenleg mindenhol ingyen lehet ott hagyni a kocsit, ám már 8 évvel ezelőtt felmerült a fizetős parkolás ötlete. Ezt egy makói témájú közösségi oldalon vetették fel – a hozzászólások vegyes fogadtatásról tanúskodtak. A Hagymatikum akkori vezetője, Scheitzner Beáta nem tartotta aktuálisnak a bevezetést, mivel a fürdő még új volt. Czirbus Gábor, aki annak idején alpolgármester volt, azt mondta, az önkormányzat megvizsgálta az elképzelést, de elvetette.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában