Helyi közélet

2024.04.07. 09:00

Tizenhárom településen fásítanak

Összesen tizenhárom Csongrád-Csanád vármegyei településen folytatódik idén a Településfásítási program. A legkevesebb facsemetét Domaszék igényelte, összesen tíz darabot kértek. De van olyan helység is, ahova 30 fát ad az állam.

Suki Zoltán

Fotó: Dodó Ferenc / Illusztráció

2024-ben folytatódik a Településfásítási Program. A negyedik ütemben ismét a 10 ezernél kisebb lélekszámú, magyarországi települések igényelhetnek fákat. Összesen 10 ezer sorfa áll rendelkezésére, amiből 4000 darabot a tavaszi, 6000 darabot pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki.

Az Agrárminisztérium azt közölte lapunkkal, hogy összesen tizenhárom Csongrád-Csanád vármegyei település igényelt facsemetéket. A legkevesebb facsemetét Domaszék igényelte, összesen tíz darabot kértek, öt platánt és öt hársfát. A legtöbbet, harminc fát Öttömösről, Pusztaszerről, Kübekházáról, Baksról, Zákányszékről, Zsombóról, Mórahalomról és Kistelekről kérték. De kap fákat Dóc, Csanytelek, Apátfalva és Sándorfalva is.

A Településfásítási Program eddigi három ütemében összesen 46 ezer sorfát ültettek el 1486 településen, amelyhez a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága 2 milliárd forint támogatást biztosított. A Településfásítási Program így a rendszerváltozás óta a legnagyobb belterületi fásítási kezdeményezés.

A programban igényelhető fák konténeresek vagy földlabdások, 10-14 centiméter törzskörméretűek, földlabdával együtt 2-5 méter magasak. A szakszerű ültetés érdekében minden fához támasztó karókat, takarómulcsot és védőrácsot is biztosít a minisztérium. A fák növelik a településen található élőhelyek változatosságát, ennek jelképeként minden igénylő ajándékba kap egy madárodút is.

A harmadik ütemben az érdeklődő települések 13 fafajból választhatnak a készlet erejéig. A listán a különböző települési viszonyok között is sikerrel ültethető fafajok szerepelnek.

A programra egyébként a településeknek regisztrálniuk kellett. A tavaszi időszak ültetéseihez március és április között, míg az őszi időszak ültetéseihez augusztus és november között szállítják a fákat, amiket a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. biztosít. A program lebonyolítását az Országos Erdészeti Egyesület segíti.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában